Un nou atac între Preşedinţie şi Palatul Victoria: „Guvernul este incapabil să conceapă bugetul”

Administrația Prezidențială a transmis, miercuri, că proiectul de buget pe anul 2019 nu a fost întârziat din cauza lipsa avizului CSAT, așa cum a susținut ministrul pentru mediul de afaceri,Ștefan-Radu Oprea, ci din cauza „incapacitatii Guvernului”.

RomaniaTV.net
16 ian. 2019, 14:52
Un nou atac între Preşedinţie şi Palatul Victoria: „Guvernul este incapabil să conceapă bugetul”

„În ședința CSAT din data de 19 decembrie 2018, au fost avizate propunerile de buget pentru anul 2019 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale. Aceste informații au fost făcute publice la finalul ședinței.

 

Drept urmare, afirmațiile potrivit cărora proiectul de buget pentru anul 2019 este întârziat din cauza lipsei avizului Consiliului Suprem de Apărare a Țării sunt false și constituie o încercare de a discredita o instituție fundamentală a statului, cu responsabilități constituționale în domeniul apărării și securității naționale.

România nu are încă buget pentru anul în curs exclusiv din cauza incapacității Guvernului de a concepe, până la această dată, un proiect de buget sustenabil”, a transmis Cotroceniul, într-un comunicat de presă.

Proiectul de buget pentru anul 2019 întârzie din cauza avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), însă mediul de afaceri din România nu este afectat, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Radu Ştefan Oprea, într-o conferinţă de presă.

El a fost întrebat dacă mediul de afaceri este afectat de lipsa proiectului de buget.

„Astăzi funcţionăm cu 1/12 din bugetul anului trecut, deci funcţionăm. Sigur că ştim ce s-a întâmplat cu bugetul în vară, când, într-adevăr, ar fi putut fi afectate firmele româneşti din perspectiva noastră, a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, cele care participau la târguri şi expoziţii, erau în pericol atunci 170 de firme care trebuiau să participe la târguri. Astăzi nu se pune această problemă. În Ministerul pentru Mediul de Afaceri, toate târgurile şi expoziţiile sunt în programul normal. Sigur, îmi doresc ca avizele acelea celebre să fie obţinute, astfel încât să putem să intrăm… Eu, cel puţin astăzi, în minister, ştiu cifrele bugetului, noi le-am discutat cu Finanţele, deci lucrurile sunt avansate”, a spus oficialul guvernamental.

Întrebat care este cauza întârzierii bugetului, el a răspuns: „Din informaţiile mele, întârzierea a fost legată de avizul CSAT”.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că, atunci când Parlamentul va veni din vacanţă, va găsi proiectul de buget pe acest an pe masă. Liberalii ceruse convocarea unei sesiune de urgenţă săptămâna viitoare pentru adoptarea bugetului, însă, potrivit declaraţiei lui Teodorovici, bugetul va fi dezbătut în Parlament la începutul lunii februarie.

„Când vine Parlamentul, din vacanţă, va găsi proiectul de buget realizat, propus, am făcut calculat, estimări. Ştiţi că suntem o Coaliţie la guvernare, este normal ca acest proiect să se discute. Noi, Finanţele, am terminat partea de buget. Urmează această discuţie la nivelul Coaliţiei. Atunci când toate lucrurile sunt convenite, se afişează public”, a afirmat Teodorovici.

El a susţinut că nu sunt probleme cu finanţarea instituţiilor, nici cu plata salariilor bugetarilor sau a pensiilor.

„Toate cheltuielile prevăzute pentru întregul an, de la salarii şi pensii şi bani pentru investiţii sunt asiguraţi nu înseamnă că luna ianuarie nu va fi prinsă în anul 2019 (în bugetul pentru 2019 – n.red.)”, a spus ministrul Finanţelor.

„Creşterea de salarii va fi acordată, nu e niciun fel de problemă de finanţare. (…) Până la aprobarea noului buget pe 2019 funcţionăm cu a 12-a parte a bugetului aferent anului 2018. Fracţia din 2018 poate fi cheltuită încă din prima parte a anului 2019″, a mai spus Eugen Teodorovici.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, a declarat că nu critică BNR şi că dacă Banca Naţională nu va onora invitaţia la Guvern, dialogul se va purta doar instituţional.

„Eu nu am schimburi de replici cu nimeni. Am invitat BNR la o discuţie la minister pentru a discuta despre cum colaborăm în zonele de politică fiscală şi monetară. Dacă se va da curs acestei invitaţii va fi foarte bine, dacă nu, vom colabora instituţional”, a spus ministrul.

„Discutăm unde vor dânşii (n.r. Comitetul Naţional de Macroprundenţialitate). Nu ne poate reproşa nouă ceva, cum nici noi nu le putem reproşa ceva”, a adăugat Eugen Teodorovici.

„Solicităm conducerii celor două Camere, celor doi preşedinţi, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, să convoace sesiune extraordinară pentru dezbaterea şi adoptarea Legii Bugetului de stat, Legii Bugetului asigurărilor sociale de stat şi, de asemenea, solicităm dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege de adoptare a Ordonanţei 114, ordonanţa adoptată pe şestache, fără dezbatere publică, pe final de an, care dă o nouă lovitură în mediul de afaceri, care pune noi biruri pentru companii, care vor afecta viaţa de zi cu zi a cetăţeanului. Pentru că în condiţiile în care noi am depus sesizare la Avocatul Poporului, datorită comportamentului total împotriva legii, Victor Ciorbea a refuzat până astăzi, în ultimul an jumate, să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa tuturor ordonanţelor de urgenţă pe care noi le-am considerat că au prevederi neconstituţionale şi că este necesară declanşarea controlului de constituţionalitate”, a declarat, marţi, liderul PNL Ludovic Orban, după şedinţa Biroului Executiv al partidului.