Un nou caz de sclavagism în România. Persoane cu handicap erau puse să muncească forțat, fără plată, sub amenințarea că vor fi bătute

Procurorii DIICOT Maramureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Galați, S.C.C.O. Maramureș, S.C.C.O. Sălaj, S.C.C.O. Bistrița-Năsăud și S.C.C.O. Vrancea au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Maramureș și Vrancea, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

11 mai 2023, 11:14

Un nou caz de sclavagism în România. Procurorii DIICOT au descoperit că ”mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap, situate pe raza județului Vrancea, au fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, și, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș”. Anchetatorii au stabilit că persoanelor vătămate le-au fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai lungă.

Citește și: FOTO: Mare umilință. Cum au ajuns muncitorii din Sri Lanka să fie tratați de un patron român: „Condiții de sclavagism” în 2023

Persoanele exploatate trăiau în condiții inumane și erau obligate să muncească. Dacă refuzau, erau amenințate că vor fi agresate.

”Persoanele vătămate nu au fost plătite sau au fost plătite mult sub nivelul muncii prestate, au fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin recurgerea la amenințări și exercitarea de acte de violență fizică, acte care au terminat o puternică stare de temere în rândul acestora”, se amai arată în comunicatul DIICOT.

Citește și: Românii din Germania vin la muncă bolnavi, de frică să nu fie daţi afară: „Angajatorii germani se comportă precum deţinătorii de sclavi”

La sediul D.I.I.C.O.T. – Maramureș, au fost conduse 14 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.