Românii din Germania vin la muncă bolnavi, de frică să nu fie daţi afară: „Angajatorii germani se comportă precum deţinătorii de sclavi”

Marius Hanganu, consilier pentru muncitorii imigranţi din Germania, spune că românii au ajuns să vină bolnavi la muncă, de teamă să nu fie daţi afară. Mai mult, acesta spune că nemţii se comportă cu muncitorii din ţara noastră precum deţinătorii de sclavi.

19 mai 2022, 20:09
Românii din Germania vin la muncă bolnavi, de frică să nu fie daţi afară: „Angajatorii germani se comportă precum deţinătorii de sclavi”

Românii din Germania vin la muncă bolnavi, de frică să nu fie daţi afară. Marius Hanganu face acuzaţii dure la adresa angajatorilor sezonieri din Germania. Acesta spune că nemţii au ajuns să oprească toți consilierii care încearcă să-i informeze pe români despre drepturile lor.

Românii din Germania muncesc bolnavi, de frică să nu fie daţi afară

Consilierul pentru muncitorii imigranţi din Germania spune că angajatorii profită de faptul că de cele mai multe ori românii nu cunosc limba și nu îndrăznesc să-și ceară drepturile.

Citeşte şi Facilităţi pentru românii din diaspora care se întorc acasă. Guvernul promite 50% din salariu la angajarea în România

„În timpul campaniilor, pe teren… Săptămâna trecută de exemplu, am fost într-o zonă foarte cunoscută, unde românii merg la cules de sparanghel, situată în Bavaria, în sudul Germaniei. Am observat că angajatorii germani sunt agresivi și ne împiedică în acțiunile noastre de informare a muncitorilor sezonieri. Aceștia se comportă adesea, precum boierii, sau precum deținătorii de sclavi. Chiar dacă unii fermieri au încercat să ne împiedice să-i informăm pe angajații lor, informația a ajuns totuși la ei, folosind mediile online, pe Facebook. Aceștia ne-au informat mai departe de problemele cu care se confruntă în munca sezonieră,” a spus Marius Hanganu, potrivit Ştiridiaspora.ro.

Mai mult, de frică să nu-şi piardă locul de muncă, românii preferă să lucreze chiar dacă sunt bolnavi.

„Ei nu au asigurare de sănătate, angajații sezonieri ne-au vorbit de asemenea anul acesta despre plata incompletă a concediilor medicale. Mulți au ajuns ca nici măcar să nu se mai declare bolnavi, pentru a nu fi dați afară. Angajații s-au mai plâns de asemenea despre reducerile excesive și abuzive ale salariilor, precum și despre cazarea neadecvată, despre alimentația precară și despre faptul că se încalcă foarte des reglementările de sănătate. Să nu uităm și despre Protecția Muncii, acolo unde se fac foarte multe excepții,” a mai spus consielierul pentru imigranţi din Germania.

Conform datelor oficiale, cei mai mulţi muncitori sezonieri sunt din România: aproximativ 180 000 de muncitori sezonieri români pleacă anual la muncă în Germania, în agricultură.

Totalul muncitorilor de sezon ajunge la 275 000, o mică parte dintre aceștia fiind din Polonia, Croația, Ucraina sau Bulgaria.

Citeşte şi Tabere pentru copiii români din Diaspora. Firea: Cel puțin 1.000 de tineri vor merge la munte și la mare în România


loading...
Partenerii noștri