Un nou cutremur a zguduit pământul în zona Vrancea

România s-a zguduit din nou. Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat un cutremur cu magnitudinea 3.5 pe scara Richter în zona Vrancea.

06 mart. 2023, 13:39
Un nou cutremur a zguduit pământul în zona Vrancea

Un nou cutremur a zguduit pământul în zona Vrancea. INFP a anunțat că un cutremur cu magnitudinea 3.5 pe scara Richter s-a produs luni la ora 12:34 (ora locală a României), la adâncimea de 119km.

Citește și: Cutremur după cutremur în Gorj, este panică în Oltenia

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 62km NE de Ploiesti, 65km E de Brasov, 114km N de Bucuresti, 125km V de Braila, 129km V de Galati, 131km S de Bacau, 137km NE de Pitesti, 179km N de Ruse, 179km E de Sibiu, 212km SV de Iasi.

Citește și: Cutremurul din 1977 încă dă fiori românilor: peste 1.500 de victime, 32.897 de clădiri prăbuşite şi grav avariate

 

România se pregătește pentru cel mai rău scenariu. Raed Arafat, anunț de ultimă oră despre un cutremur de 8 grade: ”Trebuie să ne pregătim”

România se pregătește pentru cel mai rău scenariu. Șeful DSU a subliniat faptul că asta nu înseamnă că aşa ceva se va şi întâmpla, însă echipele de salvare trebuie să se antreneze pentru orice eventualitate.

Raed Arafat a anunțat sâmbătă că în următorii ani va fi organizat un exercițiu de cutremur asemănător celui efectuat în anul 2018, astfel încât forțele de intervenție să fie pregătite pentru orice.

„Pentru a interveni în urma unui cutremur noi avem o concepţie, o concepţie care a fost actualizată, am avut exerciţii foarte mari, cel mai mare exerciţiu european pe cutremur făcut cu implicare de un număr foarte mare de oameni şi cu simulări cu tot care a durat cinci zile şi patru nopţi – Exerciţiul Seism 2018 pe care l-am realizat şi care de la el am învăţat foarte multe lucruri şi care datorită acestui exerciţiu am făcut modificări în legislaţia noastră ca să fie mai uşor modul în care luăm decizii în timpul unui cutremur.

Astfel de exerciţii se vor repeta, o să refacem, să facem unele mai mici pe zone, o să facem poate unul mai mare în următorii un, doi, trei ani, va trebui să repetăm exerciţiul asemănător celui din 2018 să vedem ce am mai învăţat şi să pregătim forţele noastre de intervenţie.”, a declarat sâmbătă Raed Arafat.

Șeful DSU a menționat faptul că la aceste exerciţii de regulă, este luat în calcul cel mai nefavorabil scenariu și anume cel al unui seism de 8 grade.