Un nou cutremur a zguduit România sâmbătă seară. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Un nou cutremur a zguduit România la propriu sâmbătă seară. Seismul cu magnitudinea 3,1 a avut loc la ora 21:37, în județul Buzău și a fost resimțit în mai multe orașe din țară.

29 apr. 2023, 22:16
Un nou cutremur a zguduit România sâmbătă seară. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe
Un nou cutremur a zguduit România sâmbătă seară. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Un nou cutremur a zguduit România sâmbătă seară. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că seismul cu magnitudinea 3,1 s-a produs la adâncimea de 95 de kilometri.

Citește și Toate profețiile cutremurătoare ale lui Nostradamus. Lumea se va sfârși în acest an!

Un nou cutremur a zguduit România sâmbătă seară

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Sfântu Gheorghe (53 km), Focșani (58 km), Brașov (64 km), Buzău (68 km), Ploiești (89 km).

Este al doilea cutremur în ultimele 48 de ore care are loc în județul Buzău, după ce vineri dimineață a avut loc un seism de 3,6 grade.

În ultimele luni, activitatea seismică din România s-a intensificat. Mai multe cutremure s-au produs frecvent în zona Vrancea, dar și în Oltenia.

Recent, Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre numărul mare de cutremure produse în ultimele luni în România și a venit cu sfaturi despre ce trebuie să faci dacă ești surprins de un cutremur în timpul nopții.

”În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte. Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Gheorghe Mărmureanu spune că marii constructori nu cer sfatul specialiștilor și că înalță blocuri, mai ales în București, cu mult peste nivelul maxim admis.

”Nimeni nu-mi cere părerea, sunt foarte mulți căpoși. În sectorul 1 din București se construiesc blocuri cu foarte multe etaje, e o prostie! Trebuie de maximum 7-8 etaje, e riscant cu mai multe, iar eu văd blocuri noi, de 10, chiar și de 15 etaje. De exemplu, în Pantelimon, la 4 martie 1977, un coleg a fost izbit, din perete în perete, la etajul 7. A fost bine că a durat doar atât seismul, căci, dacă mai dura alte 5 secunde, era și mai mare dezastrul în București”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Citește și Cutremure succesive în Rusia şi Grecia