Un nou cutremur major. Gheorghe Mărmureanu îi linişteşte pe români: „Nu urmează ceva mai rău”

Mărmureanu a subliniat că există diferențe semnificative între activitatea seismică din diversele regiuni ale României.

23 aug. 2023, 20:04
Un nou cutremur major. Gheorghe Mărmureanu îi linişteşte pe români: „Nu urmează ceva mai rău”

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 s-a produs in provincia Santiago del Estero (GFZ). Cutremurul s-a produs la ora 14:22:43 GMT, la o adâncime de 575 de kilometri, a indicat GFZ.

Cutremur duminică-noapte în județul Gorj! Aparatele au înregistrat un seism cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter, iar oamenii s-au speriat teribil.

După 20 de minute, în aceeaşi zonă, a avut loc un cutremur cu magnitudine 2,6, la adâncimea de 14,4 km.

Perspectivele unui posibil CUTREMUR major in Romania – Atentionarea seismologului Gheorghe Mărmureanu

În contextul cutremurului cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter, care a avut loc în zona Olteniei cu doar o zi în urmă, Mărmureanu a adus în discuție importanța înțelegerii fenomenului seismic și a impactului acestuia asupra diverselor regiuni ale țării.

Mărmureanu a subliniat că există diferențe semnificative între activitatea seismică din diversele regiuni ale României. În special, s-a referit la zona Vrancea, unde s-au înregistrat cutremure cu magnitudini semnificative, de până la 7 grade pe scara Richter. Acesta a făcut o comparație între această zonă și Oltenia, menționând că există preocupări legate de potențialele cutremure din Oltenia, dar acestea nu ar trebui să fie comparate cu cele din Vrancea.

Un alt cutremur a produs panică în Gorj! Ce magnitudine a avut seismul de la mijlocul nopții

Nu urmează ceva mai rău în zona Gorj, nu facem prostii de-astea! Nu au cum să fie cutremure foarte mari, de 6 sau de 7 grade pe scara Richter, ca în Vrancea.

Treaba asta cu zona Olteniei a început, în urmă cu vreo 20 de ani. Acolo e ceva aparte, într-adevăr, dar nimic grav. Oamenii s-au speriat, firește, din cauză că nu sunt obișnuiți cu seismele, ca cei din zona Vrancea”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Citește și: Cutremur puternic în Grecia, pe insula preferată a românilor. Ce magnitudine a avut seismul

Seismologul a reiterat importanța educației publicului cu privire la comportamentul adecvat în timpul și după un cutremur și necesitatea implementării măsurilor de pregătire seismică. În contextul evoluțiilor tehnologice și științifice actuale, pregătirea adecvată poate juca un rol crucial în minimizarea daunelor și a riscurilor asociate cutremurelor de amploare.