Un nou cutremur puternic în România, miercuri dimineață. Ce magnitudine a avut seismul

Un nou cutremur s-a produs în zona Oltenia, Gorj. Seismul a avut 4.1 pe scara Richter şi s-a produs la 15 km adâncime.

22 feb. 2023, 08:53
Un nou cutremur puternic în România, miercuri dimineață. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în Gorj, miercuri dimineață. Seismul a avut loc la 08:25 şi s-a produs la 104km SV de Sibiu, 108km NV de Craiova, 140km V de Pitesti, 163km SE de Timisoara, 180km S de Cluj-Napoca, 181km SE de Arad, 199km V de Brasov, 215km E de Belgrade, 219km E de Zemun, 227km V de Ploiesti.

A fost panică uriașă, în urmă cu câteva zile, în județul Gorj, în urma unui cutremur puternic. Seismul a avut magnitudinea 5,2 și s-a produs pe 13 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 15 kilometri. A doua zi, a avut loc un nou cutremur cu magnitudinea de 5,7, la adâncimea de 40 de kilometri, iar de atunci sunt sute de cutremure.

Cutremurul din Gorj, urmat de 810 replici

Cutremurul din Gorj a fost urmat de multe replici. Numărul de cutremure şi magnitudinile acestora au scăzut în ultimele zile în judeţul Gorj, după seismul din 13 februarie şi până în prezent fiind localizate 810 evenimente seismice, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

„Vă prezentăm câteva date preliminare cu privire la secvenţa de cutremure din judeţul Gorj, începând cu data de 13 februarie 2023, de la producerea seismului cu magnitudinea de 5,2 ML. Vă reamintim că în data de 14 februarie 2023, la ora locală 15:16:52, s-a produs al doilea cutremur semnificativ cu magnitudinea ML=5,7. Până la momentul publicării acestei informări, au fost localizate 810 evenimente seismice”, au scris atunci reprezentanţii INCDFP.

La ce etaj ar fi bine să te afli în caz de cutremur

A sta la ultimul etaj al unei clădiri înalte este unul dintre cele mai sigure locuri în care te poți afla, cu mult mai sigur decât a fi în plină stradă în mijlocul haosului. Clădirile înalte oferă siguranță maximă în fața unei zguduieli de cutremur dacă zonele nu se încadrează în epicentrul unor cutremure extrem de puternice, așadar, prin urmare, locuitorii de la ultimul etaj al unei clădiri înalte nu trebuie să se îngrijoreze de un cutremur minor.

Cu toate că cele ultimele cutremure care au zguduit România nu au avut o intensitate exagerat de mare, acest lucru nu înseamnă că nu pot exista zguduieli care ar putea avea efecte periculoase asupra unor ansambluri de locuințe. Acest lucru este valabil în special în cazul clădirilor vechi sau în cezul clădirilor care au fost construite fără a fi respectate standardele antiseismice. Dar, conform Ego.ro, cel mai sigur loc în caz de cutremur major este exact ultimul etaj al unui bloc, iar inginerii în construcții explică clar și de ce acesta este cel mai sigur etaj:

„În cazul unui cutremur major, doar locatarii ultimului etaj au șanse de supraviețuire. De regulă, în astfel de situații, cedează structura de rezistență pe verticală, iar planșeele cad unul peste altul. În consecință, supraviețuiesc numai cei aflați la etajul superior al clădirii. Am constatat ceea ce v-am spus atunci când am participat la acțiunile de salvare a sinistraților în urma marelui cutremur din martie 1977. (…) Singura soluție care face diferența între viață și moarte este consolidarea clădirilor vulnerabile.”, a spus  inginerul constructor, actualmente senatorul Marius Marinescu.