Un nou drog face ravagii printre tineri: 18 decese

Autorităţile sanitare americane sunt îngrijorate de tendinţa de a ingera cafeină pură remarcată tot mai des în rândul tinerilor şi care a dus, până în prezent, la cel puţin 18 decese, relatează marţi metronews.fr, precizând că o lingură de cafeină pură echivalează cu circa 25 de ceşti de cafea.

23 iul. 2014, 11:00
Un nou drog face ravagii printre tineri: 18 decese

Logan Stiner, un tânăr american de 18 ani din Ohio, a murit la sfârşitul lunii mai 2014 din cauza unei supradoze de cafeină praf, după cum a relevat autopsia. Mama băiatului a declarat în presa americană că a găsit în camera fiului ei câteva plicuri cu cafeină.

Logan a fost cea de-a 18-a persoană din Statele Unite care a căzut victimă consumului exagerat cafeină. Un ofiţer de poliţie care anchetează decesul este de părere că ar putea exista şi cazuri similare neidentificate în contextul în care nu se analizează sistematic nivelul de cafeină din sânge.

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), cafeina pură este un stimulent foarte puternic şi, luată chiar în cantităţi foarte mici, poate fi fatală. Consumată în exces, cafeina pură provoacă vomă, diaree, dezorientare, dar şi ritm cardiac neregulat şi stop cardiac, putând duce la deces.

Potrivit Washington Post, tinerii sunt atraşi de cafeina pură pentru că aceasta determină o mai bună concentrare, favorizează pierderea în greutate şi îmbunătăţeşte performanţele sportive. Produsele pe bază de cafeină se pot procura uşor de pe internet, iar asociaţii de protecţie a consumatorilor cer ca vânzarea lor să fie reglementată.