Un nou efect advers a fost descoperit la vaccinul Pfizer. Ce se poate întâmpla cu ochii pacienților imunizați cu acest ser

Un nou efect advers la vaccinarea cu serul Pfizer a fost descoperit în urmă cu puțin timp. E vorba de cazuri de inflamație a ochilor.

08 aug. 2021, 20:08
Un nou efect advers a fost descoperit la vaccinul Pfizer. Ce se poate întâmpla cu ochii pacienților imunizați cu acest ser

Un nou efect advers a fost descoperit la vaccinul Pfizer. Potrivit unui studiu israelian multicentric condus de prof. Zohar Habot-Wilner de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, vaccinul anti-covid Pfizer poate fi legat de o formă de inflamație a ochilor numită uveită.

Un nou efect advers a fost descoperit la vaccinul Pfizer. Ce se poate întâmpla cu ochii pacienților imunizați cu acest ser

Cercetarea a fost efectuată la Rambam Health Care Campus, Galilee Medical Center, Shaare Zedek Medical Center, Sheba Medical Center din Tel Hashomer, Kaplan Medical Center și Sourasky. A fost acceptat pentru publicare de jurnalul de oftalmologie Retina.

Habot-Wilner, șeful Serviciului de Uveită din spital, a constatat că 21 de persoane care primiseră cele două doze cu vaccinul Pfizer au dezvoltat uveită în decurs de una până la 14 zile de la primirea primului vaccin sau în decurs de o zi până la o lună după al doilea.

„Toți pacienții din studiu au îndeplinit criteriile Organizației Mondiale a Sănătății și scorului Naranjo care leagă debutul uveitei de vaccinare. Acest interval de timp este în concordanță cu alte rapoarte de uveită după diferite vaccinuri”, a spus Habot-Wilner, potrivit Jerusalem Post.

Opt dintre pacienți au avut un istoric anterior de uveită, dar nu mai puțin de unul până la 15 ani înainte. Mai exact, majoritatea cazurilor au fost ușoare – doar trei au fost severe – și toate cazurile de uveită anterioară au putut fi tratate prin corticosteroizi topici și picături oftalmice pentru dilatarea pupilei.

„Doar un caz s-a înrăutățit după administrarea celei de-a doua doze. O examinare la sfârșitul perioadei de urmărire a constatat că în toți ochii acuitatea vizuală s-a îmbunătățit și boala a fost complet rezolvată.

Habot-Wilner a subliniat că dezvoltarea uveitei din vaccinare în general este „destul de rară”, dar că inflamația ochilor a fost asociată cu alte vaccinuri.

„Este foarte neobișnuit, dar dacă simțiți că ceva nu este în regulă cu ochii, dacă aveți durere, roșeață sau deteriorare a vederii”, a spus ea, „vă rugăm să mergeți la medicul dumneavoastră de ochi”.

Citește și: Monica Pop vorbeşte despre efectele adverse ale vaccinului antiCOVID: „Mi s-a părut chiar de-a dreptul de necrezut. Oamenii trebuie să știe!”