Un nou eşec al industriei spaţiale ruse: Un satelit de comunicaţii nu a putut fi amplasat pe orbită

Rusia a ratat duminică amplasarea pe orbită a unui satelit de comunicaţii, un nou eşec al industriei spaţiale ruse, care a acumulat un anumit număr de astfel de evenimente în ultimii ani, a anunţat o sursă oficială.

RomaniaTV.net
09 dec. 2012, 11:55
Un nou eşec al industriei spaţiale ruse: Un satelit de comunicaţii nu a putut fi amplasat pe orbită

„La 9 decembrie, în timp ce ne apropiam de amplasarea pe orbită a unui satelit, Yamal-402, acesta s-a desprins de racheta cu rază lungă de acţiune cu patru minute mai devreme”, a anunţat agenţia spaţială Roskosmos într-un comunicat.

Satelitul rămâne, totuşi, sub control şi ar urma să poată să fie repus pe orbită cu ajutorul propriilor motoare, a declarat pentru agenţia rusă Interfax o sursă din cadrul industriei spaţiale ruse.

„Este neplăcut, dar nu catastrofal”, a declarat sursa, recunoscând totodată că manevra, care ar putea să necesite trei zile, va scurta durata de viaţă a satelitului.

Yamal-402, care a fost lansat sâmbătă de pe cosmodromul de la Baikonur, în Kazahstan, aparţine Gazprom Space Systems, o filială spaţială şi pentru telecomunicaţii a gigantului în domeniul gazelor, şi urma să deservească telecomunicaţii în Rusia, Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Rusia s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de eşecuri în cadrul lansării de sateliţi sau vehicule-cargo către Staţia Spaţială Internaţională (SSI). Însă toate misiunile cu pasageri s-au desfăşurat fără probleme.