Un nou focar de GRIPĂ AVIARĂ confirmat în Capitală. Ce măsuri au luat autorităţile

Un nou focar de gripă aviară a fost descoperit în Capitală, două păsări sălbatice fiind găsite moarte în Parcul Tineretului. La începutul acestei luni, cinci pescăruşi au fost găsiţi morţi pe malul lacului Griviţa în aval de barajul Străuleşti.

21 feb. 2017, 08:56
Un nou focar de GRIPĂ AVIARĂ confirmat în Capitală. Ce măsuri au luat autorităţile

Avand in vedere dispozitiile emise la inceputul acestei luni de Primarul General, Gabriela Firea, privind combaterea raspandirii cazurilor de gripa aviara la nivelul Capitalei, reprezentantii Municipalitatii spun ca au luat toate masurile necesare pentru evitarea raspandirii acestui virus.

In conformitate cu reponsabilitatile care ii revin prin infiintarea celulei de criza constituita la nivelul Primariei Capitalei, ALPAB supravegheaza populatiile de pasari salbatice, in special pasarile de apa, din parcurile pe care le administreaza.

Astfel, in data de 15 februarie reprezentantii ALPAB au gasit doua pasari decedate in Parcul Tineretului, si, conform procedurii, au sesizat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, iar specialistii ANSVSA au prelevat probele necesare.

Ulterior, in data de 20 februarie, ALPAB a fost instiintata ca rezultatul a fost pozitiv pentru influenta aviara la pasari salbatice. Pe cale de consecinta, conform responsabilitatilor, ALPAB a incinerat cadavrele celor doua pasari.

ANSVSA: Au fost confirmate 12 focare de gripă aviară la păsări domestice în şase judeţe

Administratia Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB) institutie subordonata Municipalitatii, supravegheaza in continuare populatiile de pasari salbatice din parcurile si de pe lacurile pe care le administreaza si va notifica autoritatile competente in cazul pasarilor descoperite moarte.

Potrivit medicilor, desi nu exista un risc imediat de transmitere la om, autoritatile trebuie sa ia toate masurile care se impun conform legislatiei internationale, pentru a impiedica aparitia unui virus gripal recombinat (adica virus gripal aviar+virus gripal uman) care ar putea afecta populatia umana.

CITESTE SI Celulă de criză la Bucureşti, după descoperirea pescăruşilor infestaţi cu gripă aviară

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că a activat unitatea locală de sprijin de la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară la nivelul Capitalei. Detalii, aici.