ANAF schimbă formularele. Ce trebuie să completeze românii până în luna mai

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica, săptămâna viitoare, un formular simplificat pentru direcţionarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019 către entităţile non-profit sau unităţile de cult, informează Ministerul Finanţelor Publice.

RomaniaTV.net
10 feb. 2020, 17:09
ANAF schimbă formularele. Ce trebuie să completeze românii până în luna mai

Potrivit sursei citate, opţiunea persoanelor fizice privind distribuirea sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019 poate fi exercitată până la data de 25 mai 2020, utilizând oricare dintre formulare, respectiv formularele existente sau formularul unic simplificat.

„Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală elaborează un formular simplificat pentru direcţionarea, către entităţile non-profit sau unităţile de cult, a unei sume din impozitul de venit aferent anului 2019, care va fi publicat săptămâna viitoare şi va putea fi utilizat, opţional, până la termenul de 25 mai, de către contribuabilii care nu şi-au exprimat deja opţiunile. Noul formular vine în întâmpinarea cererilor exprimate de către o parte din societatea civilă şi nu va afecta în niciun fel sumele deja direcţionate prin cele două formulare alternative, care vor putea fi utilizate în continuare, în funcţie de opţiunile fiecăruia”, subliniază un comunicat al Ministerului Finanţelor remis luni AGERPRES.

În cursul anului 2019, măsura privind susţinerea entităţilor non-profit, a unităţilor de cult sau acordarea de burse private a fost modificată începând cu veniturile lunii aprilie 2019, astfel încât persoanele fizice care optează pentru distribuirea sumelor din impozitul pe venit utilizează, în prezent, două formulare. Pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019, formularul 230 aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 50/2019 şi pentru perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2019, formularul 230, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 147/2020, explică MFP.

Cele două formulare se utilizează numai de către contribuabilii care au realizat, în anul 2019, venituri din salarii şi din pensii, precum şi din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă.

„Pentru simplificarea mecanismului de distribuire a sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, la nivelul MFP şi ANAF, se află în curs de elaborare un formular unic care cuprinde cele două perioade, fără ca acesta să afecteze opţiunile deja exercitate prin utilizarea formularelor 230 existente până la data publicării noului formular simplificat. De asemenea, publicarea noului formular 230 nu exclude posibilitatea utilizării şi depunerii la organul fiscal, în continuare, a formularelor iniţiale, dedicate celor două perioade aferente anului 2019. Astfel, opţiunea persoanelor fizice privind distribuirea sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019 poate fi exercitată până la data de 25 mai 2020, utilizând oricare dintre formulare, respectiv: formularele existente, dedicate celor două perioade, situaţie în care se utilizează câte un formular pentru fiecare perioadă, sau formularul unic simplificat, în care sunt cuprinse cele două perioade”. explică MFP.