Un nou medicament poate trata depresia în câteva ore

Depresia, boala secolului în care trăim, va putea fi tratată în câteva ore, dacă un nou medicament descoperit de o echipă de cercetători americani va fi scos pe piaţă.

14 dec. 2012, 09:15
Un nou medicament poate trata depresia în câteva ore

Persoanele care suferă de depresie sunt deseori tratate cu medicamente care cresc nivelurile de serotonină sau alte substanțe chimice din creier responsabile pentru dispoziția psihologică. Numai că, aceste medicamente își fac efectul în câteva săptămâni, sau chiar luni.

Joseph Moskal și colegii săi de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinos, au încercat un medicament denumit GLYX-13, care afectează receptorii NMDA, cei care sunt implicaţi cel mai adesea în tulburările psihiatrice, scrie newscientist.com

Echipa de cercetători a administrat ori GLYX-13, ori un placebo unui grup de 116 persoane care sufereau de depresie și care nu au reacționat la alte tratamente.

Cei care au primit medicamentul au sesizat o îmbunătăţire a stării în două ore, fără efecte secundare semnificante. De asemenea, medicamentul a avut rezultate mult mai bune decât placeboul. 

Joseph Moskal este de părere că medicamentul funcționează prin creșterea fie a puterii, fie a numărului de conexiuni dintre neuroni, cu toate că nu este clar încă de ce acest fapt ameliorează simptomele.