Un nou proiect le-ar putea permite românilor să intre cu animalele de companie în instituțiile publice și în mijloacele de transport în comun

Românii ar putea avea acces cu animalele de companie în instituțiile publice și în mijloacele de transport în comun.

20 feb. 2023, 17:50
Un nou proiect le-ar putea permite românilor să intre cu animalele de companie în instituțiile publice și în mijloacele de transport în comun
Românii ar putea avea acces cu animalele de companie în mijloace de transport în comun

Un parlamentar porpune ca atât angajații, cât și vizitatorii să poată lua cu ei animalele de companie la birou sau la ghișeele unde au de rezolvat diverse probleme, dar și în mijloacele de transport în comun.

Această lege ar putea îmbunătăți imaginea statului în ochii cetățenilor, susține inițiatorul acesteia.

În Bucrești, accesul animalelor de companie în mijloacele de transport este permis în condiții stricte. În instituții este complet intrezis.

Consiliul Județean Ilfov și cel din Neamț au decis să permită accesul oamenilor cu animalele de companie, potrivit stiri.tvr.ro.

Inițiativa legislativă le permite angajaților să aducă la locul de muncă câinii sau pisicile lor. Condiția este ca fiecare instituție publică să își facă un regulament intern propriu.

Proiectul a fost deja depus la Senat, pentru primele dezbateri în comisiile de specialitate.

Citește și: Amenzi uriașe pentru persoanele care își plimbă câinii fără botniță și lesă. Sunt sancționați și cei care nu-și sterilizează și microcipează animalele de companie

Amenzi pentru cei care și-au serilizat și microcipat animalele de companie

Poliția Capitalei a verificat anul trecut 639 de imobile și a dat 140 de amenzi, în valoare totală de 40.000 de lei.

După moartea lui Ionuț, băiețelul sfâșiat de câini în Sectorul 2 în 2015, sterilizarea și microciparea câinilor a devenit obligatorie. Această măsură a fost luată deoarece principala sursă de maidanezi o reprezintă câinii cu stăpân care nu sunt sterilizați. Există și situația în care câinii ies din curți și ajung pe domeniul public, iar, pentru că nu sunt microcipați, stăpânii nu își asumă responsabilitatea dacă aceștia mușcă pe cineva.

Citește și: Liber cu animalele de companie pe plajă. Ce reguli trebuie să respecte stăpânii PROIECT

„În decursul anului 2022, polițiști din cadrul Serviciului Protecția Animalelor au pus în aplicare două planuri de acțiune pentru informarea cetățenilor proprietari și deținători de câini privind obligativitatea sterilizării și a microcipării acestora. În urma acestor acțiuni au fost verificate 639 de imobile, au fost informate 191 de persoane, deținătoare a 302 câini, 99 fiind sterilizați și 86 microcipați.

La locațiile unde nu s-a răspuns au fost lăsate pliante în care erau prevăzute aceste obligații și sancțiunile prevăzute în lege pentru nerespectare. Cetățenii au fost informați cu privire la aceste obligații, urmând a se efectua din nou acțiuni pentru sancționarea proprietarilor care nu au intrat în legalitate”, potrivit Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, prin Serviciului Pentru Protecția Animalelor, relatează hotnews.ro.