Un nou protest violent al Vestelor Galbene, la Paris UPDATE

Protestatarii din mişcarea Vestelor Galbene s-au adunat sâmbătă la Paris pentru al zecelea weekend consecutiv de proteste faţă de preşedintele francez Emmanuel Macron şi guvernul său, scrie Reuters citat de news.ro.

RomaniaTV.net
19 ian. 2019, 13:05
Un nou protest violent al Vestelor Galbene, la Paris UPDATE

UPDATE: Forţele de ordine au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a împrăştia protestatarii. Aceştia au ripostat la rândul lor şi au aruncat în poliţişti cu pietre şi sticle. Mai multe magazine din Paris au fost vandalizate în timpul manifestaţiei.

În toată Franţa, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în cel de-al zecelea weekend consecutiv de proteste, în ciuda măsurilor de creştere a nivelului de trai anunţate de preşedintele Franţei. Emmanuel Macron a dat de curând startul unei dezbateri naţionale despre situaţia economică şi socială, însă nu a reuşit să-i convingă pe manifestanţi.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, 56% dintre francezi susţin în continuare mişcarea „Vestelor Galbene”, cu 12 procente mai puţini ca la începutul manifestaţiilor.

Protestatarii se adună în apropierea Champs Elysees, pe esplanada din apropierea clădirii în care are sediul Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului) şi lângă Turnul Eiffel, numărul lor fiind aşteptat să crească pe parcursul zilei.

Luni, pentru a încerca să liniştească protestatarii, preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat „marea dezbatere naţională” de două luni în Franţa cu o scrisoare deschisă de 2.330 de cuvinte către întreaga ţară

Scrisoarea, publicată în ziarele franceze de luni, marcheaza începutul unei consultări naţionale în care cetăţenii sunt invitaţi să îşi ofere opiniile privind patru teme centrale: taxele, organizarea statului şi a administraţiei publice, tranziţia ecologică şi cetăţenia şi democraţia.

Preşedintele şi administraţia sa de centru au fost puşi sub o presiune intensă din noiembrie din cauza unei taxe ecologice asupra combustibilului, acest lucru dând naştere mişcării Vestelor Galbene. Deşi s-a renunţat la taxă, protestele au continuat pe fondul unor nemulţumiri mai largi privind guvernul.

În afara oraşelor, Vestele Galbene continuă să blocheze intersecţii prin proteste spontane prin care cer scăderea taxelor pentru alimente şi bunurile esenţiale şi creşterea puterii de cumpărare.


loading...