Un nou raport internațional spulberă miturile despre vaping

Un raport de referință realizat de Academia Națională de Științe, Inginerie și Medicină (National Academy of Sciences, Engineering and Medicine - NASEM) din SUA, citat de presa internațională, arată că țigările electronice sunt mai puțin nocive decât cele obișnuite, iar fumătorii care trec la vaping își vor reduce expunerea la substanțe vătămătoare și cancerigene.

02 feb. 2023, 12:05
Un nou raport internațional spulberă miturile despre vaping

Potrivit raportului, „există dovezi concludente că trecerea completă de la fumat la țigări electronice reduce expunerea utilizatorilor la numeroase substanțe nocive și cancerigene prezente în țigările care ard tutunul”. Concluziile se adaugă dovezilor existente de ceva timp, care arată că vapatul este mult mai puțin periculos decât fumatul.Astfel, după ani de tăcere, un organism științific important din SUA susține ceea ce multe alte instituții (Public Health England, Royal College of Physicians, British Medical Association) și numeroși alți experți spun de ceva timp: fumătorii care trec la vaping își reduc expunerea la substanțele chimice nocive, cu câștiguri semnificative în materie de sănătate publică. Acest raport marchează un punct de cotitură, o contrapondere majoră pentru ani de zile de informații false și înșelătoare despre țigările electronice, cu consecințe grave asupra opiniei publice.În 2012, jumătate dintre americani considerau în mod corect că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite. Până în 2014, numărul acestora a scăzut la 43%. Un sondaj Gallup din 2016 a arătat că jumătate dintre americani credeau că țigările electronice sunt dăunătoare pentru sănătatea publică și 60% au declarat că acestea ar trebui să fie reglementate la fel de strict precum țigările tradiționale.Aceste percepții eronate cu privire la riscurile țigărilor electronice pot avea consecințe majore pentru sănătatea publică. Dacă un fumător crede, în mod eronat, că nu are rost să treacă de la fumat la vapat, deoarece ambele sunt la fel de periculoase, atunci persoana respectivă renunță la oportunitatea de a se lăsa definitiv de fumat și de a avea o viață mai lungă și mai sănătoasă. Una dintre cele mai importante organizații din Marea Britanie, Cancer Research U.K., a recunoscut potențialele beneficii pentru sănătate pe care le-ar putea aduce informarea corectă a fumătorilor cu privire la țigările electronice, lansând o campanie de informare care explică de ce țigările electronice sunt mai sigure, încurajându-i pe fumători să înlocuiască fumatul cu vapatul.

Concluziile se încadrează, de asemenea, în strategia privind nicotina a directorului FDA, Scott Gottlieb, un element cheie al acesteia implicând trecerea fumătorilor adulți la produse cu risc mai scăzut. În urma acestui raport, este mai evident ca niciodată că este nevoie de un adevărat leadership în domeniul sănătății publice pentru a asigura accesul fumătorilor adulți la informații veridice despre beneficiile trecerii la produse fără fum”, a declarat președintele American Vaping Association, Gregory Conley, pentru New York Times.