Un nou satelit a fost descoperit în jurul planetei Neptun FOTO

Un nou satelit a fost descoperit în jurul lui Neptun, devenind astfel cel de-al 14-lea cunoscut până în zilele noastre care gravitează în jurul acestei planete îndepărtate din Sistemul Solar, a anunţat luni NASA.

16 iul. 2013, 07:50
Un nou satelit a fost descoperit în jurul planetei Neptun FOTO

Noul este satelit este cel mai mic dintre sateliţii care orbitează în jurul lui Neptun şi are un diametru de doar 19 kilometri, potrivit observaţiilor realizate cu ajutorul telescopului Hubble, a precizat agenţia spaţială americană, scrie Mediafax.

Neptun este cea de-a opta şi totodată ultima planetă din Sistemul Solar în funcţie de distanţa faţă de Soare.

Noul satelit, denumit S/2004 N1, este de circa 100 milioane de ori mai puţin luminos decât cea mai puţin strălucitoare dintre stelele care pot fi văzute cu ochiul liber.

Astronomii de la NASA l-au reperat urmărind un punct alb care apărea cu regularitate în cele peste 150 de fotografii realizate de telescopul Hubble între anii 2004 şi 2009. Satelitul este atât de mic, încât nu a fost observat nici de sonda Voyager 2 când a trecut pe lângă Neptun în 1989. Atunci, sonda a descoperit şase sateliţi ai planetei, necunoscuţi până în acel moment.

Mark Showalter de la Institutul SETI din Mountain View din California a descoperit acest satelit, pe 1 iulie, a precizat NASA.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că satelitul S/2004 N1 are nevoie de 23 de ore pentru a efectua o rotaţie completă în jurul planetei Neptun.

Cea mai mare dintre lunile lui Neptun este Triton, cu un diametru de 2,700km. Este singurul satelit de mari dimensiuni din sistemul nostru solar care are o orbită retrogradă, adică orbitează în direcţia opusă a rotaţiei planetei sale. Din cauza orbitei sale ciudate, unii experţi suspecteată că Triton este, de fapt, o planetă pitică prinsă de forţa gravitaţională a lui Neptun.