Un nou scandal în sănătate. Spitalele, acuzate că se folosesc de criza COVID-19 ca să refuze naşterile prin cezariană

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului acuză autorităţile din sistemul britanic de sănătate că au folosit criza coronavirusului drept scuză pentru a nu mai efectua naşteri prin cezariană.

18 mai 2020, 08:10
Un nou scandal în sănătate. Spitalele, acuzate că se folosesc de criza COVID-19 ca să refuze naşterile prin cezariană

„Suntem îngrijorați de faptul că, în unele spitale, coronavirusul este folosit drept scuză pentru a le dicta femeilor cum ar trebui să nască”, arată organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului. Conform acestora, mai multe spitale le-ar fi transmis femeilor încă din luna martie că nu pot fi făcute operaţii de cezariană, din cauza crizei coronavirusului.

În ultimele săptămâni am fost contactate de femei care au afecțiuni cardiace, probleme pelvine, afecțiuni de sănătate mintală și care au pierdut un bebeluș, din cauză că li s-a refuzat cezariana„, a declarat pentru The Independent, Maria Booker, de la organizaţia caritabilă Birthrights. Ea adaugă că intervenția chirurgicală ar trebui suspendată numai în „circumstanțe extreme”, acolo unde există un deficit de obstetricieni sau anestezişti.

Citeşte şi Riscurile reînceperii cursurilor. 70 de cazuri de infecţie cu coronavirus în doar cinci zile de şcoală, în Franţa

Dezvăluirea este susţinută de un document intern de la Spitalul Universitar din Milton Keynes, intrat în posesia The Independent, unde se spunea clar că cererile pentru cezariană vor fi refuzate. Aceeaşi situaţie se regăseşte la Luton și Bedfordshire, iar conducerea Spitalului Prinţesa Alexandra, din Essex, le-a trimis mamelor, la începutul pandemiei, scrisori prin care le anunţau că toate cazurile deja programate vor fi revizuite. 

În Marea Britanie, aproximativ una din patru nașteri are loc prin cezariană.