Un nou SCANDAL în sistemul de sănătate. 35 de medici cercetaţi, 10.000 de pacienţi audiaţi

O asemenea ancheta nu a avut loc niciodata in Romania. Aproximativ 10.000 de ieseni sunt audiati de procurori.  Procurorii ieseni urmaresc doi doctori arabi care au creat o adevarata retea infractionala de produs bani la Iasi. Arabii aveau o persoana infiltrata in interiorul Casei de Asigurari de Sanatate, care le dadea lista cu pacientii care aveau probleme medicale. Prin intermediul unor cabinete medicale fantoma au reusit sa primeasca aproximativ un milion euro de la bugetul de stat pentru servicii medicale fictive.

RomaniaTV.net
19 aug. 2014, 09:09
Un nou SCANDAL în sistemul de sănătate. 35 de medici cercetaţi, 10.000 de pacienţi audiaţi

Anchetă fără precedent! Autorităţile din iaşi au descoperit că prin intermediul unor cabinete fantomă doi medici arabi au făcut rost de un milion de euro, din servicii medicale fictive. Zeci de mii de pacienţi şi 35 de medici vor fi audiaţi în acest caz.

Numarul pacientilor care sunt in curs de audiere este unul halucinant: aproximativ 10.000.

Au fost realizate sute de audieri de pacienti chiar si in perioada vacantei judecatoresti. Ofiterii de politie au inceput sa bata din usa in usa si sa discute cu pacientii pe numele carora au fost decontate servicii medicale fictive.

Dincolo de acuzatii oficiale si de chestiuni juridice, procurorii banuiesc ca in spatele acestei afaceri se afla o caracatita infractionala cu legaturi stranse in sistemul sanitar romanesc, in special la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi.

Potrivit anchetatorilor, doi medici arabi au deschis la Iasi doua firme prin intermediul carora au infiintat mai multe cabinete medicale fantoma, la care nu a fost inregistrata nicio activitate. Mohamad Madarati a infiintat firma Moldsan Med SRL, iar Marawan Arafat a infiintat firma Heba San SRL. Sunt doua dintre cele mai importante firme verificate acum de procurorii ieseni, prin intermediul carora s-au facut incasari ilegale de la Casa de Asigurari de Sanatate.

Potrivit bzi.ro, în ambele este implicata Mariana Nedelciuc, sotia lui Lucian Nedelciuc, cel care a lucrat la CJAS Iasi chiar la compartimentul care se ocupa de verificarea serviciile medicale decontate. Exista o suspiciune rezonabila ca Lucian Nedelciuc i-a vandut sotiei sale ponturi care privesc informatii despre baza de date care cuprindea pacientii care au beneficiat de decontarea unor servicii medicale de-a lungul timpului.

Printre numele care apar pe listele procurorilor se numara: Alexandru Moldovan, Cornel Gantatuc, Victor Burlacu, Michail Mavros, Fawaz Al Agha, Ashraf Hamarsheh si Ioan Constantin Fatu. In total este vorba de 35 de medici pe numele carora figureaza decontari ilegale. Este foarte posibil ca unii dintre acestia sa nu aiba nicio vina, numele si codul lor sa fie folosit in mod ilegal de Marawan Arafat si Mohamad Madarati.