Un nou scandal la Vatican. Un cardinal apropiat Papei Francisc, plătit cu sume astronomice

Potrivit unei publicaţii italiene, un cardinal apropiat de papă a fost plătit cu aproximativ 35.000 de euro pe lună, timp de zece ani, el fiind "Marele Cancelar" al unei Universități Catolice din Honduras.

22 dec. 2017, 15:04
Un nou scandal la Vatican. Un cardinal apropiat Papei Francisc, plătit cu sume astronomice

Cardinalul hondurian Oscar Maradiaga, un apropiat al Papei Francisc, a încasat aproximativ 500.000 de euro numai în anul 2015, după cum scrie săptămânalul italian L’Espresso. „Cardinalul Oscar Maradiaga, un susținător fervent al unei biserici sărace (…) a primit de ani de zile aproximativ 35.000 de euro pe lună„, se scrie într-un material de pe site-ul pubhlicaţiei, menit să promoveze ediţia tipărită a publicaţiei, care va apărea duminică pe piaţă.

Cardinalul Maradiaga este o figură importantă a Sfântului Scaun, deoarece este membru al C9, Consiliul Cardinalilor, care îi ajută pe Papa Francisc să reformeze Vaticanul.

Potrivit jurnalistului de investigație Emiliano Fittipaldi, cardinalul ar fi primit doar pentru anul 2015 aproximativ 500.000 de euro și, potrivit surselor ziarului, înaltul prelat a primit această sumă anual, timp de zece ani, ca „Marele Cancelar” al Universității Catolice din Tegucigalpa.

O parte dintre acești bani ar fi fost investiți în fonduri la Londra, apoi au dispărut, în tranzacţii fiind implicat și Juan Jose Pineda, episcopul auxiliar de Tegucigalpa și brațul drept al cardinalului Maradiaga.

Dezvăluirile ziarului italian vin în momentul în care Papa Francisc a vorbit joi, fără a-i numi, despre „trădătorii de încredere” care încetinesc reforma instituțiilor. „Ei s-au lăsat corupți de ambiție și de o slavă deșartă„, a spus Papa Francisc, în timpul saluturilor de Crăciun, de la Curia.