Un nou stil de viaţă pentru români: Casa inteligentă care te scapă de facturi VIDEO

Câteva zeci de studenţi au construit o casă ieftină şi eficientă şi vor să revoluţioneze stilul de viaţă în Capitală. Casa propusă de ei urmează să fie expusă la Paris, în cadrul unui concurs internaţional.

RomaniaTV.net
09 iun. 2014, 14:26
Un nou stil de viaţă pentru români: Casa inteligentă care te scapă de facturi VIDEO

Un grup de studenţi entuziaşti a dezvoltat un proiect unic în România: casa inteligentă care te scapă de facturi.

„Nu vorbim de economii, vorbim de faptul că nu mai ai facturi pur şi simplu. Această casă consumă mai puţin decât produce. Ea are o producţie de 6800 de kw pe an şi consumă doar 6300 de kw pe an”, a declarat pentru România TV Alexandra Fulga, communication coordinator al proiectului EFdeN.

Preţul unei case la cheie este de 120.000 de euro, însă există şi variante mai ieftine. Astfel de locuinţe sunt însă destinate să creeze comunităţi şi să aducă viaţă acolo unde acum nu există nimic.

„Într-un cartier, practic ar crea o comunitate întreagă, şi sera ca obiect de socializare… ieşi în seră, stai, vezi ce face vecinul, mai vorbeşti cu el, vezi ce-a făcut, vrei să plantezi şi tu şi tot aşa şi se creează relaţii între oameni. Asta văd eu cel mai important punct: comunicarea”, a precizat Alex Vasiliu, membru al departamentului de arhitectură al proiectului.

Proiectul va reprezenta România luna aceasta la Paris, la concursul internaţional Solar Decathlon Europe 2014, şi este deja cotat printre favorite. Studenţii se gândesc deja să îl pună în practică.

„Imediat ce ne întoarcem din Franţa vom demara şi partea de industrializare, sperăm să fie un succes”, a spus Ionuţ Ţăruş, membru al departamentului tehnic al proiectului EFdeN.

Cei 70 de studenţi care au lucrat voluntar la proiectul casei inteligente au fost susţinuţi de zeci de sponsori, dar şi de guvern şi de universităţi.