Un nou test cu rachetă efectuat în Coreea de Nord a eşuat

Coreea de Nord a efectuat un nou test cu rachetă balistică cu rază medie de acţiune, însă aceasta s-a prăbuşit la scurt timp după lansare, conform Mediafax. 

RomaniaTV.net
28 apr. 2016, 09:51
Un nou test cu rachetă efectuat în Coreea de Nord a eşuat

Un oficial din cadrul Ministerului Apărării din Coreea de Sud a declarat că racheta pare a fi una de tip Musudan, cu o rază de acţiune de peste 3.000 de kilmetri, acelaşi tip de rachetă ai cărei lansări se presupune că a eşuat la începutul acestei luni.

„Aceasta a căzut la câteva secunde după lansare, se pare că este un eșec”, a indicat același oficial.

În ultimele zile, serviciile de informații s-au referit la iminența unui nou tir cu rachetă Musudan.

Racheta Musudan are teoretic o rază de acțiune între 2.500 de km și 4.000 de km, fiind astfel capabilă să pună în pericol Coreea de Sud și Japonia, precum și insula americană Guam, în Pacific.

La 15 aprilie, ziua de naștere a fondatorului regimului comunist nord-coreean Kim Ir-Sen, Phenianul a eșuat în testarea rachetei Musudan. Pentagonul a menționat, în acest context, un eșec „catastrofal”.

Eșecurile legate de programul său de rachete intervin în contextul în care Phenianul pregătește un congres al partidului unic, primul în aproape 40 de ani. Mulți observatori estimau că acesta va fi precedat de un test nuclear.

În ultimele luni, Coreea de Nord a revendicat o serie de progrese tehnice cu obiectivul final: dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), echipată cu focos nuclear capabil să lovească continentul american.

Coreea de Nord a testat cu succes sâmbătă o rachetă lansată de pe un submarin (SLBM), atrăgându-și critici severe din partea Consiliului de Securitate al ONU. Rezoluțiile ONU interzic Phenianului orice program nuclear sau balistic.