Un nou tip de înşelăciune face ravagii în rândul pensionarilor. Metoda „COVID”, pusă la cale de şase ieşeni. S-au dat drept medici și au cerut bani pentru ventilatoare

Şase persoane au fost trimise în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, sub acuzaţia de înşelăciune în formă continuată printr-un nou truc ce s-a dovedit a fi mai eficient decât "metoda accidentul". Principalele victime au fost persoane în vârstă care au fost păcălite să dea bani pentru cumpărarea de ventilatoare, ca astfel să fie salvate rudele acestora ce ar fi fost bolnave de COVID-19.

10 nov. 2021, 23:26
Un nou tip de înşelăciune face ravagii în rândul pensionarilor. Metoda „COVID”, pusă la cale de şase ieşeni. S-au dat drept medici și au cerut bani pentru ventilatoare
foto: Bzi.ro

Metoda „COVID” este noul tip de înşelăciune care face ravagii în rândul pensionarilor din Iaşi. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași susţin că şase persoane acuzate de înşelăciune în formă continuată s-au folosit de acest truc pentru a păcăli cât mai multe persoane.

Astfel, Sorin Marius Dascălu, Elena Marinela Constantin, Andreea Ioana Cantonistru, Răzvan Șerban (deținut, recidivist), David Emanuel Turcu (deținut, recidivist) și Ionuț Răzvan Constantin (recidivist) vor fi nevoiți să dea explicații în instanță. Acum, urmează ca Judecătoria Iași să stabilească un prim termen al procesului penal. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz, scrie Bzi.ro.

În timp ce Răzvan Șerban și David Emanuel Turcu sunt acuzați de comiterea a câte 10 acte materiale de înșelăciune, Elena Marinela Constantin și Ionuț Răzvan Constantin sunt acuzați de câte 3 acte materiale, Sorin Marius Dascălu – 8 acte materiale, iar Andreea Ioana Cantonistru – 2 acte materiale.

Anchetatorii spun că prejudiciul cauzat în acest dosar este de aproape 65.000 de lei. Numai una dintre victime a dat aproape 23.000 de lei. De altfel, în cadrul dosarului, 5 persoane sunt părți civile, iar altele 5 – părți civile, solicitând despăgubiri.

Citeşte şi: Florin Cîțu nu vrea impozitarea marilor averi, aşa cum cere PSD: „Penalizăm pe cineva care a muncit și a acumulat active”

Un nou tip de înşelăciune face ravagii în rândul pensionarilor. Cum funcţionează metoda „COVID”

Procurorii ieșeni susţin că cei şase suspecţi au început să fie monitorizaţi încă de la sfârşitul anului 2020.

„În perioada noiembrie – decembrie 2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au fost sesizate mai multe fapte de înșelăciune prin Metoda «Covid», victimele fiind în general din rândul persoanelor în vârstă. În urma materialului probator administrat, s-a stabilit că inculpații R.Ș. (Răzvan Șerban – n.r.) și D.E.T. (David Emanuel Turcu – n.r.), deținuți în Penitenciarul Galați în momentul comiterii faptelor, au contactat telefonic victime care foloseau posturi de telefonie fixă, recomandându-se drept medici, susținând că persoane apropiate victimelor sunt infectate cu COVID-19 și au o stare de sănătate precară din cauza acestei boli, solicitând totodată remiterea unor sume consistente de bani sub pretextul achiziționării de ventilatoare pentru asigurarea alimentării cu oxigen, în vederea salvării vieții persoanelor apropiate”, a declarat Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, conform sursei citate.

Suspecţii s-au dat drept medici și au cerut bani pentru ventilatoare

Procurorii ieşeni susţin că victimele erau convinse să îi dea sumele de bani lui Sorin Marius Dascălu. Individul mergea în casele acestora, pentru a le da impresia oamenilor c-ar vorbi cu un reprezentant al unor spitale.

„În vederea contactării persoanelor vătămate, inculpații R.Ș. și D.E.T. apelau, la rând, numerele de telefonie fixă dintr-o anumită localitate. În situația în care nu li se răspundea sau persoanele apelate păreau dificil de convins, inculpații închideau telefonul și treceau la următorul număr. Inculpatul S.M.D. păstra pentru sine o parte din bani, distribuind apoi profitul obținut, conform indicațiilor primite, inculpatelor A.I.C.. și M.E.C. După primirea banilor, cele două inculpate îi transferau, fie prin mandat poștal, fie la Sectorul Vizite, inculpaților R.Ș. și D.E.T., uneori prin intermediul inculpatului R.I.C. sau al altor colegi de celulă”, a adăugat Dragoș Bordianu.

Sorin Marius Dascălu a fost reținut începând cu data de 5 decembrie 2020, iar a doua zi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Măsura arestului a fost prelungită de către judecătorul de drepturi și libertăți, iar, ulterior, a fost înlocuită cu controlul judiciar, măsură preventivă sub care inculpatul a fost trimis în judecată.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Fostul sediu BCR din Calea Victoriei se vinde! Clădirea emblematică de 2.200 de metri pătraţi scoasă pe piaţă pentru aproape 4 milioane de euro?! Cât costă chiria pe lună