Un nou tip de pensie în România. Cine are dreptul să o acceseze

Un nou tip de pensie apare la nivel european. De acest tip de pensie pot beneficia toți cei care au contracte de muncă încheiate în țările din Uniunea Europeană.

06 mart. 2023, 13:21
Un nou tip de pensie în România. Cine are dreptul să o acceseze

Românii din Diaspora care au contracte de muncă încheiate în statele Europene vor putea alege un nou tip de pensie privată. Produsul Paneuropean de Pensii Personale a intrat în vigoare în primăvara anului trecut, dar de abia acum el se poate aplica și în țara noastră. Guvernul a aprobat recent proiectul de lege care instituie în România un produs paneuropean de pensii personale.

„Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, arată Executivul într-un comunicat de presă.

Citește și: Cum obții talonul de pensie electronic și la ce te ajută. Trucul pe care ar trebui să îl știe toți pensionarii

Proiectul de lege vizează punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile şi de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.

Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuţia şi supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetăţenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE şi care doresc un produs personal de pensie uşor de înţeles, cu aceleaşi condiţii de funcţionare în toate statele membre şi cu costuri reglementate.

Citește și: Șeful Casei de Pensii, anunț de ultimă oră privind recalcularea pensiilor: ”Nicio pensie nu va scădea”

Legea aprobată de Executiv prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont naţional din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate, iar contribuţiile la PEPP sunt deductibile fiscal.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îndeplineşte, potrivit legii, atribuţii de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigaţie şi control asupra furnizorilor de PEPP pentru care România este stat membru de origine, distribuitorilor de PEPP pe teritoriul României şi asupra depozitarilor activelor pentru PEPP, precum şi asupra produselor paneuropene de pensii personale.