Un nou tip de radar este introdus în Olanda, dar funcţionează şi în România. Sistemul funcționează prin captarea de imagini clare ale șoferilor, ceea ce nu mai lasă „portiţa” şoferilor să spună că la volan s-a aflat soţia sau un prieten.
Au fost cazuri în care, la solicitarea Poliției, proprietarul mașinii a comunicat că la volan se afla o altă persoană. Însă înregistrarea video l-a dat de gol și s-a ales cu dosar penal pentru fals în declarații.
Peste 20 de șoferi au fost amendaținumai în județul Cluj, în baza noului sistem.
Dacă o fotografie surprinde un conducător auto ținând în mână un telefon sau alt dispozitiv electronic, imaginea este analizată de un operator, iar dacă abaterea este confirmată, amenda este emisă automat pe numele proprietarului mașinii. Suma: 430 de euro – una dintre cele mai mari sancțiuni rutiere din Olanda.
Radarul funcționează complet automatizat, fără intervenția poliției, 24 de ore din 24, inclusiv pe timp de noapte. Primul Focusflitser a fost instalat pe Ypenburgse Stationsweg din Haga, dar autoritățile au anunțat că aproximativ 50 de astfel de radare mobile vor fi amplasate în lunile următoare în întreaga țară.
Implementarea acestui sistem vine ca răspuns la statistici îngrijorătoare: până la 75% dintre șoferi recunosc că folosesc telefonul în trafic, o practică extrem de periculoasă, care crește riscul de accidente.
COD RUTIER 2025. Șoferii care obișnuiesc să depășească limita de viteză trebuie să fie atenți la radare. Aceștia riscă amenzi uriașe dacă sunt prinși de polițiști.
Chiar dacă se zice că radarele au o marjă de eroare, șoferii trebuie să fie prudenți atunci când circulă pe drumurile publice. Iată care sunt limitele de viteză pe șoselele din România:
130 km/h pe autostradă;
120 km/h pe Drumurile Expres;
100 km/h pe Drumurile Europene;
90 km/h pe celelalte categorii de drumuri;
50 km/h în localitate.
Citește și Cod rutier 2025. Cele trei situații în care pasagerii vehiculelor sunt pasibili de sancțiuni. Amenzile pot ajunge până la 500 de euro
„Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător”, potrivit reglementărilor din codul rutier.
Pentru că valoarea indicată de radare poate fi ușor diferită de cea reală, există o marjă de eroare.
„Pentru cinemometrele care funcționează numai în regim staționar, aceasta este de ± 3 km/h, pentru viteze de până la 100 km/h. Iar de ± 3% din valoarea măsurată, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h. În regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h. De ± 4% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h”, scrie avocatul Tudor Ion pe blogul său.
Citește și Cod Rutier 2025. Noutăți pentru șoferi. Permisul categoria B va permite condusul unor tractoare
Șoferii care depășesc cu mai puțin de 10 km/h limita de viteză impusă pot scăpa de amendă, însă nu la fel de norocoși sunt cei care depășesc cu mai mult de 10 km/h
„Legiuitorul nu ne permite să depășim limita de viteză, […] în schimb, se arată tolerant cu noi, șoferii, și stabilește sancțiune din momentul în care am depășit limita de viteză pe sectorul de drum respectiv cu cel puțin 10 km/h. Adică, dacă suntem în localitate și avem limita de 50 și suntem înregistrați de radar având 51, 55 sau chiar 59 km/h, nu vom fi sancționați contravențional. Dar, de la 60 km/h, putem să primim amendă de 2 puncte și două puncte de penalizare”, a explicat un polițist potrivit promotor.ro.
Iată ce sancțiuni riscă vitezomanii:
2-3 puncte de amendă dacă depășești viteza cu 10-20 km/h;
4-5 puncte de amendă dacă depășești viteza cu 21-30 km/h;
6-8 puncte de amendă dacă depășești viteza cu 31-40 km/h;
9-20 de puncte de amendă dacă depășești viteza cu 41-50 km/h;
9-20 de puncte de amendă dacă depășești viteza cu peste 50 km/h + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
9-20 de puncte de amendă dacă depășești viteza cu peste 70 km/h + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.
Radarele fixe invizibile montate pe șoselele din România surprind tot mai mulți șoferi, iar amenzile vin direct acasă. Sistemul e-Sigur este un mijloc modern de supraveghere a traficului rutier implementat de Poliția Română și are grijă ca șoferii care conduc imprudent să fie pedepsiți pe măsura faptelor lor.
Întrucât radarele fixe e-Sigur sunt operate de la distanță și se află montate pe un trepied, fiind foarte greu de observat de la distanță de către șoferi, devenind astfel, practic, invizibile.
Aceste se bazează pe radare mobile, montate pe trepiede, dotate cu camere video HD și dispozitive de măsurare a vitezei cu laser și pot recunoaște automat marca vehiculului, numărul de înmatriculare și, în unele cazuri, chiar și șoferul.
Citește și : Anunț de ultimă oră pentru șoferi! Județul în care au fost montate radare inteligente. Vitezomanii sunt depistați automat
Dispozitivele înregistrează constant traficul rutier și trimit imaginile către un server central, unde sunt analizate de ofițeri de poliție, apoi sunt dispuse măsuri împotriva șoferilor.
Radarele fixe sunt amplasate în zone cu risc ridicat de accidente, cum ar fi DN1, DN2, DN6, DN7 și DN17. Compania Națională de Drumuri plănuiește instalarea a 700 de radare fixe pe drumurile naționale și autostrăzi.
Șoferii care depășesc viteza și sunt surprinși de radarele fixe primesc amenda direct acasă, fără a fi opriți în trafic. Proprietarul vehiculului are un termen de 5 zile la dispoziție pentru a comunica cine se află la volan, iar nerespectarea termenului atrage amenzi suplimentare, între 1.822,5 lei și 4.050 de lei.
Plângerea împotriva amenzii va trebui depusă în termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal, la judecătoria din localitatea de domiciliu unde a avut loc contravenția. Este necesară completarea unei plângeri scrise, atașarea unei taxe de timbru.
Citește și : Atenție, șoferi! 400 de radare noi instalate pe șoselele din România pentru monitorizarea vitezei
Specialiștii în drept susțin că, dacă există înregistrări clare și sistemele sunt verificate periodic, șansele de anulare a sancțiunii sunt reduse.