Atenție, șoferi! 400 de radare noi instalate pe șoselele din România pentru monitorizarea vitezei

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că vor fi instalate 400 de radare fixe pe o serie de drumuri pentru a reduce viteza excesivă și preveni accidentele.
Alina Costache
29 mart. 2025, 09:40
Atenție, șoferi! 400 de radare noi instalate pe șoselele din România pentru monitorizarea vitezei

400 de radare noi vor fi instalate în perioada următoare pe șoselele din România. Alături de celelalte 700 de radare pe trepied utilizate de Poliția Română, noile radare vor asigura o monitorizare completă a traficului.

Potrivit CNAIR, în 2026, România va beneficia de 400 de radare fixe, 700 de radare pe trepied și cel puțin 300 de radare mobile pentru a combate viteza excesivă, la care se adaugă și sistemele radar instalate pe autospecialele de poliție, precum și un elicopter achiziționat anul trecut de Ministerul de Interne, echipat cu o cameră radar de înaltă performanță.

În prima etapă, aceste radare fixe vor fi montate pe Drumurile Naționale cu risc ridicat de accidente. Primele camere vor fi puse în funcțiune pe autostrada București-Pitești, autostrada București-Constanța și pe autostrada București-Ploiești.

De asemenea, în prima etapă vor fi montate radare fixe și pe DN1, DN2, DN6 și DN7. O parte dintre aceste camere vor face parte din sistemul E-sigur pentru identificarea vitezei.

În momentul în care un radar fix detectează depășirea vitezei legale, sistemul va alerta automat Poliția. Un ofițer din cadrul Poliției Române va analiza imaginile și va dispune măsurile care se impun”, a explicat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu. Compania Națională de Drumuri, citat de Profit.ro.

Citește și: Anunț de ultimă oră pentru șoferi! Județul în care au fost montate radare inteligente. Vitezomanii sunt depistați automat

 

Cum poți contesta amenda auto primită de la radare fixe e-Sigur. Schimbări semnificative pentru români

Poliția Română a implementat în 2025 sistemul de radare fixe e-Sigur, ceea ce a adus schimbări semnificative pentru șoferi. Sistemul de supraveghere încearcă să reducă accidentele rutiere fatale.

Comisarul șef Bogdan Oproiu, director adjunct al Direcției Rutiere din IGPR, arată că sistemul este deja operațional pe autostrăzile A1 și A2, dar și pe DN2, în județul Vrancea. De asemenea, anunță că va fi extins la nivel național în următorii ani.

Radarele fixe e-Sigur, montate pe trepied, înregistrează automat toate vehiculele, iar șoferii care încalcă legea primesc sancțiunile direct acasă, fără a fi opriți în trafic de vreun echipaj de poliție. Poliția Română a oferit toate detaliile în acest sens printr-o postare de pe pagina sa oficială de Facebook.

Citește și: Cum pot fi păcălite noile radare fixe ale Poliţiei Rutiere. Care este diferenţa majoră faţă de dispozitivele vechi VIDEO

„Camerele mobile, amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști. Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto. Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic”, transmite Poliția Română.

Sistemul actual e-Sigur diferă în mare parte de cel anterior, prin care polițiștii operau manual radarele și opreau șoferii care depășeau limita de viteză. În prezent, procesul implică mai multe etape: Poliția analizează imaginile, identifică proprietarul vehiculului, trimite o notificare acestuia pentru a declara cine conducea mașina și, ulterior, transmite amenda prin poștă la adresa șoferului.

Proprietarul vehiculului cu care s-a depășit limita de viteză are la dispoziție 5 zile pentru a răspunde notificării, iar Poliția un termen de 6 luni de la data înregistrării abaterii pentru a emite sancțiunea.

După ce primesc amenda, șoferii o pot plăti în 15 zile de la primirea procesului-verbal, ceea ce le oferă o reducere de 50% din cuantumul amenzii, la Direcția de Taxe și Impozite Locale sau online, prin platforma Ghișeul.ro.

Dacă doresc să o conteste, șoferii au la dispoziție tot 15 zile pentru a depune o plângere la judecătoria de domiciliu sau la cea din localitatea în care a fost aplicată sancțiunea. Procesul presupune plata unei taxe de timbru și depunerea unei contestații scrise, însoțite de documentele justificative.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri