Un nou vaccin anti-Covid iese pe piaţă. Concurenţa este acerbă, Moderna anunţă o eficienţă de 95%

Un nou vaccin anti-Covid este aproape 95% eficient, după cum arată datele preliminare comunicate de compania americane Moderna. Săptmâna trecută Pfizer anunţase o eficienţă de 90% a noului său vaccin.

16 nov. 2020, 15:18
Un nou vaccin anti-Covid iese pe piaţă. Concurenţa este acerbă, Moderna anunţă o eficienţă de 95%

Ambele companii, Moderna şi Pfizer, au folosit o abordare extrem de inovatoare și experimentală pentru a-și proiecta vaccinurile. Anunţul de luni al celor de la Moderna, că au dezvoltat un nou vaccin anti-Covid care este aproape 95% eficient, sporesc încrederea în faptul că vaccinurile pot ajuta la încetarea pandemiei.

Moderna spune că este o „zi grozavă” și intenționează să solicite aprobarea utilizării vaccinului în următoarele săptămâni. Cu toate acestea, potrivit BBC, datele sunt încă timpurii, iar întrebările cheie rămân încă fără răspuns.

Un nou vaccin anti-Covid, cât de bun este?

Procesul de testare a implicat 30.000 de persoane din SUA, la jumătate dintre ele fiindu-le administrate două doze de vaccin, la o distanță de patru săptămâni. Restul au fost injectaţi cu placebo.

Citeşte şi „Vaccinul singur nu va învinge pandemia”. Directorul OMS cere continuarea măsurilor complementare anti-Covid

Analiza s-a bazat pe primele 95 de cazuri care au dezvoltat simptome Covid-19. Astfel, doar cinci dintre cazurile de Covid au fost la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul, 90 au fost la cei cărora li s-a administrat tratamentul placebo. Compania Modena spune că vaccinul protejează în proporţie de 94,5%.

Datele arată, de asemenea, că au existat 11 cazuri de Covid sever în proces, dar niciunul nu s-a consemnat la persoanele imunizate cu noul vaccin. „Eficacitatea generală a fost remarcabilă … este o zi minunată„, a declarat Tal Zaks, medicul șef la Moderna, pentru BBC News.