„Vaccinul singur nu va învinge pandemia”. Directorul OMS cere continuarea măsurilor complementare anti-Covid

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebre, a atras atenţia luni că vaccinul singur nu va învinge pandemia de COVID-19

16 nov. 2020, 14:50
„Vaccinul singur nu va învinge pandemia”. Directorul OMS cere continuarea măsurilor complementare anti-Covid

Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui„, a afirmat şeful OMS, cu prilejul Consiliului Executiv al agenţiei. „Vaccinul singur nu va învinge pandemia„, a avertizat el, potrivit Inquirer.

Atât directorul general al OMS, cât şi adjuncţi ai săi au încercat în ultimele zile să tempereze optimismul apărut săptămâna trecută după ce laboratoarele Pfizer şi BioNTech au anunţat că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%.

La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste„, a subliniat Tedros.

Citeşte şi Anthony Fauci îl îndeamnă pe Donald Trump să se împace cu Joe Biden, în contextul crizei Covid. „Perioada de tranziţie este crucială”

Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze„, a avertizat el, îndemnând să nu se pună capăt prematur măsurilor ce permit ţinerea sub control a răspândirii virusului, cum sunt testele, carantina, urmărirea contacţilor etc.

Pe de altă parte, impactul noului vaccin pentru Covid va fi semnificativ peste vară şi viaţa ar trebui să revină la normal până iarna viitoare, a afirmat unul dintre creatorii vaccinului produs de companiile BioNTech/ Pfizer. Într-un interviu acordat în emisiunea Andrew Marr Show la BBC One, profesorul Sahin a spus că se aşteptă la analize suplimentare pentru a arăta că vaccinul va reduce transmiterea între oameni precum şi oprirea apariţiei simptomelor la cineva care a făcut vaccinul.

Sunt foarte încrezător că transmiterea de la om la om va fi redusă cu ajutorul unui astfel de vaccin eficient – poate nu 90% dar poate 50% – însă nu trebuie să uităm că şi asta ar putea duce la o reducere dramatică a răspândirii pandemiei”, a spus el.

Pandemia a reînceput în forţă în numeroase ţări din Europa, obligând autorităţile să adopte noi măsuri pentru a încerca să o ţină sub control. Şi în SUA, numărul de cazuri de infectare a explodat în foarte multe state ale federaţiei.