Un nou vaccin anti-Covid, în Uniunea Europeană. EMA a aprobat luni serul de la Novavax

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Novavax, care utilizează o tehnologie considerată clasică în raport cu cele aflate la baza serurilor deja aprobate în Uniunea Europeană, un detaliu care ar putea să reducă scepticismul în rândul persoanelor nevaccinate
Daniel Spătaru
20 dec. 2021, 16:41
Un nou vaccin anti-Covid, în Uniunea Europeană. EMA a aprobat luni serul de la Novavax

Serul dezvoltat de compania americană Novavax devine astfel „cel de-al cincilea vaccin recomandat în UE pentru a preveni COVID-19 în rândul persoanelor de peste 18 ani”, a anunţat EMA într-un comunicat, citat de AFP.

Decizia anunţată luni de EMA urmează să fie validată de Comisia Europeană printr-o aprobare oficială, transmite Reuters.

Spre deosebire de cele patru vaccinuri anti-COVID-19 deja aprobate în UE, serul produs de Novavax este un vaccin „sub-unitar” bazat pe proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, fără prezenţa unui virus. El conţine microparticule ce constau într-o versiune produsă în laborator a proteinei Spike a SARS-CoV-2, virusul care cauzează maladia COVID-19.

Tehnologia folosită de compania Novavax este similară celei utilizate la fabricarea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, care datează de câteva decenii şi sunt utilizate pe scară largă în lume.

Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna sunt seruri care folosesc tehnologia ARN mesager, iar cele produse de AstraZeneca şi Johnson&Johnson sunt vaccinuri cu vector viral.

Citeşte şi Un vast studiu confirmă legătura între problemele cardiace minore şi vaccinul Moderna. La Pfizer, riscurile sunt doar la femei

CEO-ul companiei Novavax, Stanley C. Erck, consideră că acest vaccin „ar putea contribui la surmontarea principalelor obstacole cu care se confruntă vaccinarea la nivel mondial, mai ales a provocărilor legate de distribuţia mondială şi a ezitărilor faţă de vaccinare”.

Conform Reuters, datele ştiinţifice obţinute din două studii de mare amploare – unul în Marea Britanie, altul în Statete Unite şi Mexic -, realizate pe mai mult de 45.000 de persoane, au arătat că vaccinul Novavax are o eficacitate de aproximativ 90% în reducerea numărului de cazuri simptomatice de COVID-19, a precizat EMA, care a adăugat că datele actuale sunt limitate în ceea ce priveşte eficacitatea serului împotriva unor variante îngrijorătoare ale noului coronavirus, inclusiv împotriva variantei Omicron.

„După o evaluare amănunţită, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA (CHMP) a ajuns, prin consens, la concluzia că datele despre acest vaccin sunt robuste şi îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranţă şi calitate din UE”, a anunţat EMA în acelaşi comunicat.

Potrivit Reuters, vaccinul Novavax a primit o aprobare de utilizare condiţionată în UE pentru persoane de peste 18 ani. Serul se administrează în două doze la un interval de trei săptămâni, iar efectele secundare observate după vaccinare în studiile clinice au constat doar în simptome uşoare sau moderate, care au dispărut în câteva zile după inoculare.

Numărul cazurilor de COVID-19 a doborât noi recorduri în anumite zone ale Europei în ultimele săptămâni, iar guvernele europene şi oamenii de ştiinţă încearcă să consolideze protecţia populaţiei în faţa variantei cu răspândire rapidă Omicron, adoptând noi restricţii antiepidemice înaintea sărbătorilor de iarnă.

Autorizarea de către EMA a vaccinului Novavax, denumit Nuvaxovid, a fost realizată înaintea unei posibile autorizări a acestuia în Statele Unite, unde compania Novavax a anunţat că s-a confruntat cu probleme de producţie şi că intenţionează să depună cererea oficială de aprobare la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) înainte de sfârşitul acestui an. Compania Novavax, cu sediul general în statul american Maryland, a depus cererea de autorizare în UE în luna noiembrie.

Procesul de autorizare pe piaţa europeană a durat mai mult decât se aşteptau specialiştii în domeniu. EMA a început o procedură de evaluare continuă a datelor medicale aferente acestui vaccin încă din luna februarie.

Novavax şi UE au semnat un acord preliminar în decembrie 2020 pentru livrarea acestui vaccin, dar din cauza procesului de evaluare şi a unor probleme de producţie contractul final – de 200 de milioane de doze, din care jumătate sunt opţionale – a fost semnat abia în august 2021.

Citeşte şi Patronul de la Moderna spune că Omicron este imposibil de combătut în prezent. „Vaccinurile de acum sunt mai puţin eficiente împotriva noii variante”

Compania Novavax a anunţat luni că va începe să trimită primele tranşe cu doze de vaccin în UE în luna ianuarie 2022.

Vaccinul anti-COVID-19 Novavax a fost autorizat pentru prima dată pe plan mondial luna trecută în Indonezia şi aşteaptă decizia privind autorizarea sa în Japonia, unde va fi fabricat şi distribuit de Takeda Pharmaceutical.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amendă fabuloasă pentru toți proprietarii de apartamente din România. Poți să plătești și până la 6.000 de lei. Este complet interzis la bloc în 2025
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești