Un nou val de COVID-19 va lovi România. Carmen Dorobăț: „Vom suporta mai bine acest val pandemic decât cele de până acum. Masca ar trebui purtată în continuare”

România va depăși în această săptămână 10.000 de noi cazuri de COVID-19. Guvernul ia în calcul reintroducerea unor restricţii. Masca de protecţie ar putea redeveni obligatorie în mijloacele de transport și în spații închise.

05 iul. 2022, 09:03
Un nou val de COVID-19 va lovi România. Carmen Dorobăț: „Vom suporta mai bine acest val pandemic decât cele de până acum. Masca ar trebui purtată în continuare”

În contextul înmulţirii cazurilor COVID-19, medicul infecționist Carmen Dorobăț consideră că pentru o protecție sporită, este recomandată purtarea măștii în locurile aglomerate.

„Varianta 2022 a Covid reprezintă niște tulpini Omicron. Ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri, mai ales că suntem într-o perioadă în care ne plimbăm și suntem în vacanță. Totuși, nu trebuie să uităm să ne și testăm. Nu trebuie să uităm că încă există riscul de a ne îmbolnăvi. Masca ne ajută să ne ferim, mai ales în locuri cu risc ridicat. Adică, mijloace de transport în comun, avioane sau supermarketuri”, a spus medicul Carmen Dorobăţ la Realitatea Plus.

Citeşte şi: Revin restricţiile din pandemie. Masca redevine obligatorie momentan în spitale. Ministrul Sănătăţii recomandă masca şi în autobuz sau avion

Pe de altă parte, chiar dacă numărul infectărilor cu virusul SARS-COV 2 va creşte, România va trece mult mai ușor peste următoarele valuri.

„Ceea ce vedem până acum sunt doar variante ale tulpinii-mamă, Omicron. Nu cred că acest val va pune probleme sistemului sanitar. Nu am sesizat, cel puțin până acum, forme grave care să aibă forța să solicite secțiile de terapie intensivă. Cei care au anumite probleme medicale vor fi internați, iar pacienții cu forme ușoare se vor îndrepta către medicii de familie. Sunt sigură că nu se va ajunge la măsuri care vor lovi în partea de economie.

Până acum, nu am observat modificări ale simptomatologiei. În continuare este vorba de maifestări respiratorii, dureri la înghițit, dureri de cap, dar nu am întâlnit alterări grave ale stării de săntăte, astfel încât pacientul să nu poate fi deplasabil. Avem medicație antivirală specifică pentru formele medii cu potențial de agravare. Vom trece ușor peste acest val. Evident, ne-am dori ca și cetățenii să se protejeze mai mult”, a mai spus medicul.

Citeşte şi: OMS avertizează că numărul cazurilor de COVID-19 va creşte în vara asta: „Virusul nu dispare, încă ucide”

Şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, în direct la România TV, că ne-am putea confrunta cu 70.000 de cazuri de COVID-19 pe săptămână, însă este convins că acest lucru nu va pune „probleme deosebite” sistemului de sănătate.

„Simularea pe care am prezentat-o azi ca rezultat a analizelor colegilor de la INSP arăta o situaţie intermediară ca gravitate cu 70.000 de cazuri pe săptămână, adică 10.000 de cazuri pe zi. Personal, nu cred că o să avem o situaţie mult diferită faţă de un astfel de scenariu.

Până la sfârşitul lunii august, cel târziu, acest val de creştere va trece, iar impactul asupra sistemului de sănătate nu va fi unul care să pună probleme deosebite. Cred că o să putem să ne desfăşurăm activitatea şi să avem vacanţe fără prea multă bătaie de cap”, a declarat ministrul Sănătăţii în emisiunea „Punctul Culminant” moderată de Victor Ciutacu, la România TV.