Un nou val de praf Saharian urmează să ajungă în weekend în Europa. Ce spun specialiştii

Un nou val de praf de nisip din Sahara urmează să traverseze Europa în acest weekend, spune serviciului european de supraveghere a atmosferei Copernicus.

19 feb. 2021, 17:08
Un nou val de praf Saharian urmează să ajungă în weekend în Europa. Ce spun specialiştii
Prognoza meteo 7 februarie. Avertismentul meteorologilor despre praful saharian

Un nou val de praf Saharian urmează să ajungă în weekend în Europa. Specialiştii nu ştiu, în această fază, dacă norul va fi vizibil cu ochiul liber ca la începutul lui februarie.

Un nou val de praf Saharian urmează să ajungă în weekend în Europa. Ce spun specialiştii

Un nor ”important” şi ”dens” de praf din Sahara se deplasează către nord şi ”ar urma să atingă anumite părţi ale Europei în weekend şi la începutul săptămânii viitoare”, a anunţat vineri, într-un comunicat, Copernicus. Volumul principal ar urma să se concentreze asupra estului Spaniei şi nordului Franţei, însă norul ar putea ajunge până în Norvegia.

Citeşte şi: Praf Saharian în România. Avertizarea specialiştilor. Poate favoriza infecţia cu COVID!
 

”Am observat evenimente similare în ultimele săptămâni, cu impacturi semnificative asupra calităţii aerului în regiunuile afectate”, declară directorul ştiinţific Copernicus Mark Parrington.

”Credem că se va întâmpla la fel în acest eveniment viitor, deşi nu este încă sigur în ce măsură coloana va fi vizibilă cu ochiul liber”, spune el.

”Coloanele de praf din deşert pot înroşi cerul, limita vizibilitatea sau păta maşini şi ferestre, din cauza depunerii de praf, însă aceste impacturi sunt dificil de prevăzut cantitativ cu patru  cinci-zile înainte”, notează el.

Copernicus preconizează, în schimb, o degradare a calităţii aerului în Spania, Franţa şi poate în Regatul Unit şi ţările Benelux şi avertizează cu privire la impactul acestor prafuri asupra căilor respiratorii şi unor depuneri pe sol, mai ales în cazul întreprinderilor.

Un precedent nor de praf a trecut peste Europa în perioada 4-8 februarie şi a antrenat depuneri de mai multe micrograme de particule pe metrul pătrat în mare parte din sudul Europei – o canrtitate ”de câteva sute de ori mai mare” decât media, anunţa atunci Copernicus.

Particule de praf din Sahara au început să apară în România în urmă cu aproximativ 6.100 de ani, moment în care a avut loc tranziţia Saharei de la un peisaj cu o vegetaţie bogată la deşertul pe care îl cunoaştem astăzi, este concluzia unui studiu la care a contribuit şi un cercetător român.

Citeşte şi: ALERTĂ METEO. Praf saharian deasupra României, Bucureştiul unul dintre oraşele cel mai afectate