Un oficial de la Kiev recunoaște că Ucraina adâncește canalul Bîstroe pentru a creşte exporturile de cereale

Ucraina a crescut exporturile prin cele trei porturi dunărene la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.

21 apr. 2023, 19:04
Un oficial de la Kiev recunoaște că Ucraina adâncește canalul Bîstroe pentru a creşte exporturile de cereale

Ucraina: Porturile fluviale de la Dunăre sunt esențiale pentru exporturile ucrainene de produse agricole, deoarece acordul care garantează transporturi sigure de cereale prin Marea Neagră s-ar putea să nu mai fie prelungit de Rusia, a declarat vineri un înalt oficial ucrainean, citat de Reuters.

Trei porturi de la Marea Neagră care au fost blocate inițial după invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut au exportat cereale din iulie 2022 în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, intermediată de Turcia și Națiunile Unite.

EXCLUSIV George Simion, acuzaţii grave în scandalul Bâstroe: „Am găsit o bătaie de joc din partea statelor cu capitalele la Bucureşti şi Kiev”

Rusia spune că acordul urmează să expire pe 18 mai și nu a dat niciun semn că intenționează să-l prelungească. Ea dorește ca puterile occidentale să fie de acord să ridice restricțiile privind plățile, logistica și asigurările despre care spune că îi împiedică propriile exporturi agricole.

Pe măsură ce preocupările Ucrainei cu privire la viitorul acordului cresc, viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov a spus că ceea ce este cunoscut sub numele de Clusterul Dunării oferă o rută alternativă viabilă de export.

„Fără îndoială, Clusterul Dunării a devenit un element critic al securității alimentare globale în fața operațiunii limitate a porturilor de la Marea Neagră”, a spus Kubrakov pe Facebook.

Ucraina a crescut exporturile prin cele trei porturi dunărene la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.

De asemenea, aceasta adâncește canalul Bîstroe de pe Dunăre cu scopul de a crește exporturile de alimente din porturile sale fluviale și speră că un canal mai adânc va permite exportarea a încă 500.000 de tone lunar, notează Reuters.

Nicolae Ciucă, despre canalul Bâstroe: „Există date și informații că s-a dragat mai mult decât era agreat”
Kubrakov a declarat că lucrările de dragare la canal sunt de tip „operațional” și că Ucraina „relansează canalul Bîstroe ca o rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene”.

Trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, care au fost inițial blocate după începutul invaziei, exportă cereale din iulie anul trecut, în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, mediată de Turcia și de Națiunile Unite.

Ucraina este, de asemenea, îngrijorată de interdicțiile de import impuse asupra tranzitului produselor sale alimentare prin țările din estul Europei, care se tem că aprovizionarea cu alimente ucrainene ar putea avea un impact negativ asupra fermierilor locali.