Nicolae Ciucă, despre canalul Bâstroe: „Există date și informații că s-a dragat mai mult decât era agreat”

Premierul Ciucă a confirmat că România a dat un acord pentru dragare, însă informațiile existente în prezent arată că s-au depășit limitele acordului.

24 feb. 2023, 20:47
Nicolae Ciucă, despre canalul Bâstroe: „Există date și informații că s-a dragat mai mult decât era agreat”

Premierul Nicolae Ciucă oferă explicații mai ample cu privire la scandalul general de lucrările efectuate de Ucraina pe canalul Bâstroe din Delta Dunării. Ciucă afirmă că România și-a dat acordul pentru ca partea ucraineană să execute anumite lucrări pe canalul Bîstroe și în portul Izmail, însă ucrainenii au săpat mai adânc decât se convenise. Premierul vorbește despre analize tehnice necesare și face apel la politicieni să nu speculeze acest subiect. În cazul în care culpa părții ucrainene va fi dovedită, se va ajunge în fața forurilor internaționale competente să soluționeze un asmenea conflict, mai anunță Nicolae Ciucă.

EXCLUSIV Actorul Florin Zamfirescu răbufneşte în scandalul Bâstroe: „Noi nu mai existăm, nu mai suntem luaţi în seamă, nu mai există acorduri, acte semnate. Mă tem că România a dispărut”

„Am comunicat încă de la începutul săptămânii pe acest subiect şi am solicitat Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor şi Ministerului Mediului, să furnizeze toate datele şi informaţiile legate de acest subiect. Este un subiect sensibil şi trebuie rezolvat. Rezolvarea este una care trebuie să aibă la bază întreg cadrul legal, naţional şi internaţional. Chestiunile acestea au fost demarate pe cale diplomatică prin Ministerul Afacerilor Externe, între domnul ministru Aurescu şi ministrul Afacerilor Externe din Ucraina.  A fost si schimbul de note verbale între Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Ucrainei la Bucureşti. Sunt elementele de legătură între Ministerul Transporturilor din România şi Ministerul Transporturilor din Ucraina”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, într-un interviu la Antena 3.

Premierul Ciucă a confirmat că România a dat un acord pentru dragare, însă informațiile existente în prezent arată că s-au depășit limitele acordului.

„Am autorizat ca în perioda imediat următoare să aibă loc întâlniri bulaterale, ca să putem să avem deschis și onest pe masă toate datele și informații și de o parte, și de cealaltă și să identificăm soluțiile în plan bilateral. Totodată a fost semnalată și Comisia Europeană, astfel încât împreună să putem să identificăm și ceea ce s-a întâmplat, și măsurile care trebuie luate astfel încât să putem să protejăm Delta Dunării, un patrimoniu mondial.

Există date și informații că s-a dragat mai mult decât era agreat, anume 3,5 metri. Anul trecut, ținând cont de nevoia de export a grânelor din Ucraina s-a cerut un acord pentru a se putea să se dragheze în zona portului Izmail, ceea ce s-a și aprobat. Desigur, aceste nave de dragare au în obișnuința prezența loc în canalul Bâstroe de regulă execută lucrări de întreținere. Acum, ca să putem să clarificăm, este nevoie de datele oficiale de la fiecare dintre instituțiile de care am vorbit. Am putut să vedem că există evidențe clare că adâncimea este mai mare de 3,5 metri, ceea ce încă o dată trebuie clarificat”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Document BOMBĂ în scandalul canalului Bâstroe. Actele arată că autorităţile ucrainene au adâncit canalul în dauna Braţului Chilia

Întrebat ce se va întâmpla dacă se va stabili concret, în urma analizei tehnice, faptul că Ucraina a încălcat tratatele și a depășit limitele acordurilor bilaterale, premierul Ciucă a afirmat că se va ajunge în fața forurilor internaționale abilitate.

„Sunt aspecte care se rezolvă în cadrul forumurilor internațioanale care se ocupă nemijlocit de soluționarea acestor încălcări ale tratatelor internaționale la care atât România, cât și Ucraina sunt parte. Deci există soluția tehnică. În momentul de față nu cred că este firesc ca un astfel de subiect să fie preluat și speculat politic. În continuare există acest angajament pentru a acorda sprijinul necesar Ucrainei, poporului ucrainean. E clar că trebuie să protejăm acest patrimoniu natural al României și al lumii”, a mai explicat premierul Ciucă.