Un ofițer de control anti-doping cu experiență șterge pe jos cu scuzele Simonei Halep: „Nu poți să iei niciun supliment fără să fie analizat. Mulți sportivi și-au recunoscut vina și au primit pedeapsă mai mică”

Sorin Văleanu, unul dintre cei mai experimentați ofițeri de control anti-doping, îi dă o veste proastă Simonei Halep, chiar înainte de verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).

28 feb. 2024, 18:37
Un ofițer de control anti-doping cu experiență șterge pe jos cu scuzele Simonei Halep: „Nu poți să iei niciun supliment fără să fie analizat. Mulți sportivi și-au recunoscut vina și au primit pedeapsă mai mică”

Sorin Văleanu a făcut peste 12.000 de controale anti-doping la campionate mondiale și europene, plus 6.000 de controale în afara competițiilor.

Văleanu a fost întrebat ce părere are despre scuzele invocate de Simona Halep la TAS și a spus ce greșeală consideră că a făcut tenismena  în ceea ce privește suplimentul presupus contaminat cu roxadustat.

„Nu poți să iei ceva fără să fie analizat”, i-a transmis Sorin Vălceanu Simonei Halep.

Ofițerul anti-doping a spus că scuzele sportivei nu pot fi luate în seamă pentru că era de datoria ei să testeze suplimentul înainte să-l consume.

Citește și S-a aflat care este decizia TAS în cazul Simona Halep. Anunţ de ultimă oră făcut din America: „Altfel, ITIA s-ar face de râs!”

„Este foarte simplu de răspuns la întrebarea aceasta. Sportivii ăștia foarte buni și antrenorii lor primesc de la federații o listă întreagă cu suplimente alimentare, care sunt controlate, verificate și au voie să le ia fără probleme. Dacă un sportiv se decide să ia altceva decât suplimentele aprobate de federație sau ANAD, atunci o face pe riscul lui! Dacă într-adevăr un sportiv vrea să ia ceva nou, în momentul ăla trebuie să trimită la analize și așteaptă până vin analizele. Dacă analizele spun că poți să iei suplimentul, ia-l! Dar nu poți să iei ceva fără să fie analizat, ca după aia să spui că a fost infectată aia! Păi a cui este vina? Un sportiv care câștigă atât de mulți bani, de la el se poate pretinde să ceară aprobarea laboratoarelor atunci când ia ceva deosebit.

Multe suplimente sunt foarte bune, dar nu au efectul pe care îl așteaptă sportivul. Și atunci încearcă altceva, substanțe care vin din țări care nu sunt controlate și au un efect mai bun! De ce au un efect mai bun? Pentru că sunt substanțe de doping. Pe cutie nu scrie niciodată. Dar având doping înăuntru sunt mai bune și sunt folosite de sportivi. Nu este voie ca un sportiv, indiferent ce spune antrenorul sau medicul, să ia ceva fără să fie analizat. Cine face treaba asta, face pe riscul său! Dacă într-adevăr sportivul crede că acel cineva este de vină, este problema lui ce face cu firma sau persoana respectivă. Dar, repet, nu se va putea transfera vina unui sportiv dopat pe antrenor sau pe un vânzător de substanțe dopante”, a explicat Sorin Văleanu.

Potrivit lui Văleanu, sportivii care și-au recunoscut vina de la început au primit o pedeapsă mai mică. În opinia lui, așa s-ar fi întâmplat și în cazul Simonei Halep dacă ar fi colaborat de la început cu Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

Citește și Simona Halep, obligată să achite o sumă imensă pentru proces. Ce s-a întâmplat după audierile de la TAS

„De obicei se întâmplă în felul următor. Un sportiv care este prins cu doping spune: ‘Eu n-am luat niciodată nimic!’. În momentul ăla este întrebat dacă se deschide și proba B: dacă recunoaște că s-a dopat, totul se încheie, se merge mai departe și se dictează o pedeapsă. Dacă sportivul spune: ‘Da, deschideți-o, eu sunt sigur că n-am luat nimic!’, se deschide, se analizează și se ajunge la aceeași concluzie, dacă în corpul său este doping. Dacă un sportiv pornește însă de la început pe altă cale și spune: ‘Recunosc, a fost o greșeală de-a mea, îmi pare rău’, situația se schimbă imediat. Au fost multe cazuri în care sportivii care și-au recunoscut vina de la început au primit o pedeapsă mai mică”, a mai declarat Sorin Văleanu.

Simona Halep a spus, de la începutul scandalului, că este o victimă și că nu e vinovată cu nimic.