Un ofiţer de poliţie, principalul suspect în cazul ameninţării Emiliei Şercan. Percheziţii la Academia de Poliţie

Un ofițer al Academiei de Poliție ar fi principalul suspect în cazul amenințării jurnalistei Emiliei Șercan. Polițiștii și procurorii fac percheziții, la ora transmiterii știrii, la biroul acestuia de la Academia de Poliție, precum și la domiciliul bărbatului, potrivit Digi24.

24 apr. 2019, 05:39
Un ofiţer de poliţie, principalul suspect în cazul ameninţării Emiliei Şercan. Percheziţii la Academia de Poliţie

UPDATE. Poliţiştii l-au identificat pe bărbatul care a ameninţat-o pe jurnalista Emilia Şercan, el fiind ofiţer de poliţie, angajat al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, au precizat miercuri, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Ofiţerul de poliţie Adrian George Bărbulescu a fost depistat pe raza municipiului Slatina şi va fi adus, în calitate de suspect, la Bucureşti, unde sunt puse în aplicare două mandate de percheziţie, informează sursele citate.

„A fost identificată persoana care m-a amenințat cu moartea. Este un ofițer de poliție, angajat al Academiei de Poliție. Sunt într-o evidentă stare de consternare. Un ofițer de poliție, pus să apere legea, amenință cu moarte un ziarist de investigație. Este inimaginabil așa ceva! Sper că de data asta va exista puțină onoare prin structurile de conducere ale Academiei de Poliție. Revin”, a scris Emilia Şercan pe Facebook.

Bărbatul a fost ridicat din Slatina, urmând să fie adus în București.  „E incalificabiul ca un jurnalist sa fie amenintat de un ofiter de politie cu moartea. Sunt absolut consternata , nu am cuvinte. Nu pot sa cred ca este vorba de un ofiter de politie. Sunt si eu foarte curioasa cine este, daca actiona singur sau facea parte dintr-un grup”, a declarat jurnalista Emilia Şercan.

Săptămâna trecută, Emilia Șercan anunța că a primit, prin SMS, un mesaj de amenințare. Jurnalista a realizat anchete privind plagiatele unor persoane publice in lucrările de doctorat, în ultima perioadă axându-se pe dezvăluiri privind doctorii de la Academia de Poliție.

Citeşte şi: Jurnalista Emilia Şercan afirmă că a fost ameninţată cu moartea: De data asta s-a trecut la un alt nivel. Reacţii de susţinere

Jurnalista Emilia Şercan spune că a fost ameninţată cu moartea printr-un mesaj şi anunţă că a făcut plângere la poliţie. Ea crede că ameninţarea vine în urma dezvăluirilor pe care le face despre tezele de doctorat plagiate ale şefilor Academiei de Poliţie.

 

Emilia Şercan susţine că a primit o ameninţare cu moartea printr-un mesaj telefonic, luni seară. Ea crede că ameninţarea este legată de dezvăluirile pe care le face despre tezele de doctorat plagiate de şefii Academiei de Poliţie.

Emilia Şercan a făcut plângere la poliţie.

„Luni seara, la ora 21,05, am primit un mesaj de amenințare cu moartea. Mesajul vine în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție, instituție aflată în subordinea Ministerului de Interne, iar alte materiale erau în pregătire.

De patru ani scriu aproape exclusiv despre tezele de doctorat plagiate ale unor oficiali ai statului, unii dintre cei mai puternici oameni din România fiind subiectul dezvăluirilor mele. Anchetele despre tezele de doctorat plagiate au expus o cutremurătoare rețea de complicități, putere, influență și bani construită pe impostură la cel mai înalt nivel al instituțiilor statului.

Până acum am fost înjurată, intimidată, urmărită, s-a încercat compromiterea mea, însă de data asta s-a trecut la un alt nivel.

Am încercat să îmi explic de de am primit aceste amenințări: dezvăluirile legate despre Academia de Poliție, așa cum am scris în penultima mea anchetă publicată pe PressOne, riscă să lase instituția fără o bună parte dintre profesorii care au doctoratele susținute acolo și care, cel mai probabil, sunt și ele plagiate. Pentru un profesor, o teză de doctorat plagiată înseamnă încheierea carierei academice.

Conținutul mesajului sugerează că amenințarea este legată de subiectele la care lucrez acum.

Am depus chiar luni noaptea plângere la Poliția Capitalei și sper că polițiștii își vor face treaba, iar cel sau cei care au recurs la amenințări vor fi prinși cât mai repede. Ministrul de Interne și șeful IGPR au fost informați despre amenințările pe care le-am primit.

De nenumărate ori mi s-a spus în acești ani că am curaj, iar replica mea, spusă în glumă, a fost că nu știu dacă este curaj sau inconștiență. Un jurnalist nu trebuie să își pună vreodată problema în termeni de curaj sau frică, ci în termeni de adevăr și interes public, singurele lucruri pe care trebuie să le slujească. Iar atâta timp cât adevărul este de parte lui nu trebuie să îi fie frică de nimeni și de nimic.

PS. Am cenzurat o parte din conținutul mesajului pentru a-i proteja pe cei dragi mie”, a scris Emilia pe Facebook, alături de o captură cu mesajul primit.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România: Invităm autorităţile române să ia toate măsurile necesare 

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a reacţionat la ameninţările primite de jurnalista Emilia Şercan, invitând autorităţile române să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertăţii presei, conform valorilor care stau la baza UE.

„Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare de postarea jurnalistei Emilia Sercan, privind ameninţări primite, legate de activitatea sa de jurnalist. O presă liberă şi independentă este vitală pentru funcţionarea democraţiei, a statului de drept şi pentru respectarea drepturilor fundamentale. Invităm autorităţile române să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertăţii presei, conform valorilor care stau la baza Uniunii Europene şi sunt înscrise în Carta europeană a drepturilor fundamentale”, afirmă Angela Cristea.