Un om de afaceri care a vrut să dea lovitura vieţii la Iaşi, obligat să muncească la Cantina de Ajutor Social

La sfarsitul saptamanii trecute, Eugenio Lucchelli, administratorul SC Terra Nord 2005 SRL, a fost condamnat de judecatorii de la Tribunalul Iasi la executarea unei pedepse de doi ani si zece luni de inchisoare.

RomaniaTV.net
11 sept. 2018, 06:31
Un om de afaceri care a vrut să dea lovitura vieţii la Iaşi, obligat să muncească la Cantina de Ajutor Social

De asemenea, judecatorii l-au obligat sa munceasca in folosul comunitatii la Cantina de Ajutor Social din cadrul Directiei de Asistenta Sociala Iasi sau la Centrul Social de Urgenta pentru Recuperare si Integrare C.A. Rossetti Iasi.

Urmeaza ca programul sa fie stabilit cu acordul consilierului de probatiune. Mai mult, instanta a refuzat sa ridice sechestrul impus inca din timpul urmaririi penale pe averea lui si pe bunurile firmei pe care o administreaza. A fost condamnat pentru comiterea infractiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false pentru obtinerea de fonduri europene, fals in declaratii si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Eugenio Lucchelli a venit in Iasi pentru a face afaceri in agricultura. A arendat mai mult teren in zona Tibana – Tibanesti si s-a apucat de treaba. A vazut o oportunitate inclusiv in obtinerea de fonduri europene. A depus un proiect pentru a achizitiona o instalatie de foraj la mare adancime.

„În perioada 2010 – 2013, inculpatul Lucchelli Eugenio, în calitate de reprezentant legal al SC Terra Nord 2005 SRL Iasi, în cadrul proiectului Achizitie instalatie de foraj si echipamente specifice forajului pentru realizarea de minipiloti si puturi de adâncime, finantat din fonduri nerambursabile, a depus la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est mai multe documente false, fapte ce au avut drept consecinta obtinerea pe nedrept, de catre acesta, a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 836.458,20 de lei. Initial, pentru a-si acoperi si cota de contributie proprie necesara realizarii proiectului, inculpatul Lucchelli Eugenio a solicitat reprezentantilor unei companii italiene, câstigatoare a licitatiei, achizitionarea unui utilaj de foraj uzat. Din cauza refuzului acestora, inculpatul a anulat pur si simplu procedura de atribuire a contractului”, au aratat procurorii de la DNA Iasi.

Procurorii mai sustin ca Eugenio Lucchelli a adus mai multe documente false la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est. „Întrucât perioada de implementare a proiectului se apropia de final, inculpatul Lucchelli Eugenio a prezentat Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est mai multe documente false si inexacte, în vederea obtinerii, în conditii nelegale, a prelungirii termenului de implementare a proiectului cu înca sase luni. Ulterior, beneficiarul a achizitionat un alt utilaj, de la o alta societate comerciala din Italia, depunând si de aceasta data la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est documente false, privind achizitionarea, receptionarea si punerea în functiune a respectivului utilaj, o parte din ele completate la instigarea acestuia de catre membrii comisiei de evaluare a ofertelor”, au precizat procurorii, conform bzi.

„Cererea de rambursare depusa de SC Terra Nord 2005 SRL a fost înregistrata la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est la data de 08 ianuarie 2013, valoarea totala eligibila a proiectului fiind de 1.105.205 lei, din care valoarea nerambursabila acordata prin FEDR a fost de 840.000 de lei si contributia proprie a beneficiarului, de 265.205 lei. În cuprinsul acesteia au fost declarate cheltuieli eligibile în suma totala de 836.458,20 de lei, din care achizitia de echipamente de la firma italiana avea valoarea de 832.294,20 de lei fara TVA. Întrucât valoarea totala a achizitiilor efectuate a fost mai mica decât valoarea finantarii nerambursabile contractate, inculpatul nu a mai trebuit sa justifice cheltuirea contributiei proprii la cererea de rambursare”, au completat oamenii legii.