Un om de ştiinţă recunoaşte că a publicat zeci de studii false

Diederik Stapel a fabricat zeci de studii publicate fără reţinere de către revistele ştiinţifice. De adăugat şi că, din cauza succesului enorm pe care îl înregistrează studiile de psihologie socială  în presă, de cele mai multe ori acestea nu mai sunt verificate, mai ales dacă sunt semnate de nume prestigioase. Unul dintre studiile despre care se crede că ar fi fals afirmă că persoanele care consumă carne sunt mai egoiste decât vegetarienii.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 10:13
Un om de ştiinţă recunoaşte că a publicat zeci de studii false

Universitatea din  Tilburg  şi-a concediat unul dintre profesorii emeriţi,  Diederik Stapel, vinovat de a fi furnizat informaţii false pentru mai multe publicaţii, scrie fluctuat.net. Recunscut în domeniul psihologiei sociale, profesorul olandez Stapel a pus o mare pată peste acest domeniu de cercetare.

Diederik Stapel a fabricat zeci de studii publicate fără reţinere de către revistele ştiinţifice. De adăugat şi că, din cauza succesului enorm pe care îl înregistrează studiile de psihologie socială  în presă, de cele mai multe ori acestea nu mai sunt verificate, mai ales dacă sunt semnate de nume prestigioase. O comisie de anchetă a stabilit o listă de 30 de asemenea materiale false, fără a preciza care sunt acestea, iar lista s-ar putea mări.

Unul dintre studiile despre care se crede că ar fi fals afirmă că persoanele care consumă carne sunt mai egoiste decât vegetarienii.

Universitatea din Tilburg încearcă acum să demonstreze că Stapel este un caz izolat, pentru ca activitatea ştiinţifică să nu fie compromisă complet. Căutătorul de celebritate şi-a făcut mea culpa.