Un oraş antic, descoperit sub ruinele unei aşezări biblice din Israel

O echipă de arheologi a descoperit urme ale unui oraş canaanit necunoscut, din secolul 14 î.Hr., sub ruinele unui oraş din perioada biblică din Israel.

20 nov. 2013, 06:35
Un oraş antic, descoperit sub ruinele unei aşezări biblice din Israel

Printre rămăşiţele oraşului antic a fost descoperită o amuletă egipteană reprezentând un scarabeu, din perioada lui Amenhotep al III-lea şi câteva fragmente ceramice datând din perioada de la sfârşitul Epocii Bronzului, în perimetrul arheologic al sitului de la Gezer, un vechi oraş canaanit, scrie Agerpres.

Gezer a fost cândva un important centru aflat la intersecţia rutelor de negoţ dintre Asia şi Africa, a precizat Steven Ortiz, responsabil al sitului arheologic şi expert în arheologie biblică de la Southwestern Baptist Theological Seminary din Fort Worth, Texas.

Urmele oraşului antic indică faptul că în acest perimetru geografic a existat o aşezare mai veche decât s-a crezut iniţial.

Oraşul antic Gezer reprezinta un important nod comercial încă din Epoca Bronzului, fiind amplasat pe ‘Drumul Mării’, Via Maris în latină, o veche rută comercială care lega Egiptul, Siria, Anatolia şi Mesopotamia.

Oraşul a fost condus de-a lungul secolelor de canaaniţi, egipteni şi asirieni, iar surse biblice din jurul secolul X î.Hr. menţionează un faraon egiptean care i-a făcut oraşul cadou de nuntă regelui Solomon, după ce acesta i-a luat fiica de soţie.

„Stăpânirea asupra acestui oraş s-a schimbat deseori în timpul istoriei”, a declarat Ortiz pentru LiveScience.

Acest sit arheologic este excavat de aproximativ un secol, iar majoritatea vestigiilor şi artefactelor descoperite datează din perioada secolelor X – VIII î.Hr. În oraşul Gezer se află şi unele dintre cele mai mari apeducte subterane din Antichitate, folosite probabil pentru a proteja sursele de apă în timpul asediilor.

În cursul acestei veri Steven Ortiz şi colegul său, Samuel Wolff de la Autoritatea israeliană pentru Antichităţi, au identificat urmele unui oraş şi mai vechi, datând cu cel puţin câteva sute de ani înainte de regele Solomon. Printre rămăşiţe se află secţiuni care datează din secolul XIV î.Hr.. Aici a fost descoperită o amuletă scarabeu din perioada lui Amenhotep al III-lea, bunicul lui Tutankamon, dar şi resturi ceramice de provenienţă filistină. În acea perioadă în acest sit exista un oraş canaanit sub influenţă egipteană.

„Nu este deloc surprinzător că un oraş important menţionat în vremurile biblice are de fapt o istorie mai veche şi a avut un important rol strategic şi înainte de perioada în care este menţionat în Biblie„, a comentat Andrew Vaughn, expert în arheologie biblică şi director al American Schools of Oriental Research, care însă nu a participat la acest studiu.

„Dacă nu controlai Gezer, nu puteai controla ruta de negoţ dintre est şi vest”, a mai adăugat el pentru LiveScience.

Însă odată de această rută comercială a fost mutată în perioada de dominaţie romană, acest oraş şi-a pierdut din importanţă, a mai fost cucerit de câteva ori, a fost distrus şi nu a mai fost refăcut niciodată. „La fel ca şi azi, când este mutată calea ferată şi un oraş este părăsit şi devine fantomă”, a adăugat şi Steven Ortiz.