Un oraş din România este de cinci zile fără apă potabilă. Primăria distribuie zilnic 70 de tone

Primăria municipiului Bacău distribuie, zilnic, către populaţie, circa 70 de tone de apă potabilă la pet-uri de doi litri, oraşul intrând miercuri în a cincea zi în care nu se furnizează acest serviciu din cauza unei avarii.

18 iul. 2018, 14:28
Un oraş din România este de cinci zile fără apă potabilă. Primăria distribuie zilnic 70 de tone

Apa potabilă este distribuită în 11 locaţii din oraş, municipalitatea punând la dispoziţia locuitorilor peste 700 de tone de apă nepotabilă, în 58 de locaţii din oraş, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Distribuirea apei nepotabile se realizează cu un număr de 18 maşini, din care 5 aparţinând ISU Bacău, deservite de 63 de angajaţi ai primăriei.

De asemenea, angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială livrează apă la domiciliu pentru toate persoanele nedeplasabile aflate în evidenţă şi pentru cele care au solicitat ajutorul telefonic la Primărie sau prin asociaţiile de locatari şi proprietari.

„Facem acest efort conştientizând disconfortul major la care sunt supuşi băcăuanii, dar şi având convingerea că este de datoria municipalităţii să dea o mână de ajutor populaţiei. Cu siguranţă aceste demersuri nu vor rezolva problema şi pot părea insuficiente însă, sub nicio formă, eforturile făcute nu pot fi desconsiderate. Totodată, am solicitat Instituţiei Prefectului să dispună asigurarea unei cantităţi de apă potabilă din rezervele existente la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat”, a declarat, în comunicatul de presă, primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula.

Marţi seara, circa 200 de persoane au protestat mai multe ore în faţa Primăriei Bacău, blocând circulaţia rutieră, nemulţumite de faptul că se prelungeşte criza apei potabile.

Sâmbătă, o avarie la conducta de aducţiune a municipiului Bacău, de la Valea Uzului, a lăsat oraşul fără apă potabilă. Iniţial s-a precizat că reluarea furnizării apei potabile va avea loc miercuri, însă o nouă avarie apărută în zona lucrării abia realizată a condus la o întârziere de încă trei zile. Astfel, locuitorii municipiului Bacău vor avea apă la robinete cel mai devreme vineri.

Autorităţile locale au luat decizia, începând de sâmbătă, să distribuite apă potabilă şi nepotabilă către populaţie.

În perioada 2008 – 2011 au avut loc lucrări de reabilitare cu fonduri europene în valoare de peste 52 milioane euro.