Un pacient a dat în judecată spitalul Sf. Spiridon pentru că şi-a cumpărat medicamentele

Pacientul a invocat că spitalul ar fi trebuit să îi asigure două creme pe care a fost nevoit să le cumpere din banii săi. Nemulţumit că nu şi-a primit banii pentru medicamente - în condiţiile în care acestea sunt acoperite de asigurarea de sănătate, ieşeanul a dat în judecată unitatea sanitară şi cere să îi deconteze medicaţia pe care şi-a cumpărat-o de unul singur. Reprezentanţii spitalului spun că la mijloc a fost o neînţelegere şi că farmacia unităţii avea, de fapt, respectivele creme, însă medicul curant nu ştia acest lucru.

14 mai 2019, 07:06
Un pacient a dat în judecată spitalul Sf. Spiridon pentru că şi-a cumpărat medicamentele

Adrian Claudiu I., un fost pacient de-al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a dat în judecată unitatea sanitară după ce a fost ne­voit să îşi cumpere de unul singur medicamentele pentru tratament, scrie zdi.ro.

Pacientul se chinuie de apro­xima­tiv doi ani să îşi recupereze banii pe care i-a cheltuit pentru două unguente pe care unitatea sanitară ar fi trebuit să i le pună la dispozi­ţie, în condiţiile în care e asigurat, iar medicamentele sunt dintre cele acoperite de asigurarea de sănătate.

Citeşte şi Sorina Pintea, mulţumită de Spitalul Orăşenesc Horezu: Una dintre unităţile sanitare pentru care nu am primit reclamaţii

Prejudiciul invocat de bărbat e de 1.400 de lei. Cazul va fi tranşat zilele viitoare de către Tribunalul Iaşi, care printr-o sentinţă anterioară l-a obligat pe managerul Ioan Bîrliba să îi comunice în scris pacientului când şi de ce nu i-au fost plătiţi banii până acum.

Ce spune managerul spitalului

Adrian I. a fost internat la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon” în perioada 16 iulie – 10 august 2017. Bărbatul a avut nevoie de îngrijiri medicale la Secţia de Chirurgie Plastică, salonul de arsuri, după ce a suferit un accident şi a avut arsuri de 85% la piciorul stâng.

„Neexistând în farmacia spitalului crema necesară tratării şi vindecării arsurii, pe baza prescripţiilor de la me­dicul curant, a cumpărat din bani proprii cremele Hyalo4 Start şi Hyalo4 Control, ce au fost folosite în spital pe toată durata internării pentru tratarea rănilor şi refacerea pielii arse”, a susţinut ieşea­nul, conform unei sentinţe judecă­toreşti.

După ce a fost externat, bărbatul a cerut decontarea contravalorii unguentelor, fără a primi însă un răspuns de la reprezentanţii spitalului. După aproximativ două luni, a mers personal la directorul de la „Sfântul Spiridon”, care i-ar fi promis verbal că îşi va primi banii înapoi.

„A mai precizat reclamantul că, întrucât promisiunile verbale ale d-lui manager nu se concretizează şi că se tergiversează nejustificat comunicarea unui răspuns oficial care să-i fie trimis la adresa de e-mail sau de domiciliu”, se mai arată în motivarea unei sentinţe prin care Spitalul „Sfântul Spiridon” a fost obligat să îi răspundă în scris fostului pacient de ce nu i-a plătit medicamentele până acum.

Pe lângă acea cerere, din 2017, fostul pacient a mai trimis o hârtie similară şi pe 10 septembrie, la care nu a primit răspuns. Contactat telefonic, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”, Ioan Bîrliba, ne-a precizat că ştie despre demersul fostului pacient Adrian I. şi că acesta va primi aproximativ 30% din valoarea medicamentelor.

„Cheltuielile vor fi achitate de domnul doctor Stamate, medicul curant, pentru că dumnealui i-a recomandat să meargă să cumpere acele medicamente, deşi ele se aflau şi în farmacia spitalului. Pacientul a cumpărat însă o cantitate de cinci ori mai mare decât cea recomandată şi, la insistenţele noastre, a mai coborât suma pe care o cere. Nu am mai avut cazuri de acest gen până acum”, ne-a spus Bîrliba.