Un panda preistoric, descoperit în Spania. Are panda gigantic origini europene? FOTO

Un strămoş preistoric al ursului panda gigantic a fost descoperit în Spania, arată un nou studiu, care sugerează că frumosul ursuleţ din China ar putea fi originar din Europa.

RomaniaTV.net
15 mai 2012, 19:25
Un panda preistoric, descoperit în Spania. Are panda gigantic origini europene? FOTO

Agriarctos beatrix a trăit acum 11 milioane de ani în pădurile umede ale teritoriului ocupat în prezent de Spania, potrivit cercetătorilor care au descoperit recent dinţii fosilizaţi ai animalului în apropierea oraşului Zaragoza.

Dinţii le-au oferit paleontologilor o mulţime de informaţii despre specie, potrivit liderului studiului Juan Abella, paleontolog la Museo Nacional de Ciencias Naturales din Madrid, Spania.

„De exemplu, toţi dinţii de urşi au anumite caracteristici care ne spun că sunt urşi. La fel se întâmplă şi cu câinii, pisicile, căprioarele sau alte verterbrate”, spune Abella.

După ce au analizat dinţii fosilizaţi, cercetătorii au ajuns la concluzia că aparţin familiei ursului, mai precis, subfamiliei panda gigantic.

Iar asemănarea este izbitoare – Abella şi colegii săi spun că ursul avea celebrul model alb-negru al panda.

Animalul era însă destul de mic: avea circa 60 kg, fiind mult mai mic decât cele mai pitice specii de urşi moderni, precum ursul soarelui, aşa că, probabil, nu era unul din marii prădători ai Europei preistorice.

Precum panda gigantic şi urşii mici, specia s-ar fi căţărat în copaci pentru a scăpa de marii prădători de pe atunci, precum ursul-câine (dispărut, un carnivor asemănător câinelui) sau felinele cu dinţi-sabie, Barbourofelidae.

În plus, A. beatrix este cea mai veche specie cunoscută din subfamilia Ailuripodinae, care include panda gigantic. „Prin urmare, originea acestui grup nu este în China, unde trăieşte panda gigantic, dar în zonele calde şi umede din sud-vestul Europei„, spune Abella.

Blaine Schubert, paleontolog la East Tennessee State University, care a studiat urşii preistorici, spune că acest lucru este pur şi simplu o speculaţie. „Noul studiu nu arată că aceasta este dovada că urşii panda sunt originari din Europa”, spune Schubert.

Dacă strămoşii panda sunt, totuşi, aceşti urşi europeni, cum au ajuns ei tocmai până în China?  Au migrat, spune Abella, precizând că urşii se pot răspândi uşor dacă mediul le este favorabil.

Cercetătorii nu ştiu dacă A. beatrix a ajuns în China, întrucât nu au descoperit, până acum, fosile în afara Spaniei. Abella speră să descopere un schelet de A. beatrix, care va dezvălui mai multe despre viaţa ursului.