Un parazit se răspândeşte de la câini la oameni. Boala seamănă cu cancerul

Un parazit se răspândeşte de la câini la oameni, în Canada. În urma cercetărilor făcute de experţi, boala seamănă cu cancerul şi a fost identificată la pacienții din provincia canadiană Alberta, relatează Gizmodo

25 iun. 2021, 08:31
Un parazit se răspândeşte de la câini la oameni. Boala seamănă cu cancerul
Un parazit se răspândeşte de la câini la oameni

Un parazit se răspândeşte de la câini la oameni. Boala ar fi adusă de câini, din Europa, iar acum își face simțită prezența în America de Nord.

Alberta este în mod clar punctul fierbinte. Ar putea exista o serie de persoane din comunitate care incubează boala și pe care nu le-am găsit încă, dar timpul ne va spune. COVID ne-a reamintit că bolile care provin de la animale sunt potențial foarte importante și că ar trebui să fim atenți. Sunt foarte îngrijorat de faptul că am putea asista la o nouă creștere a valului”, a transmis Stan Houston, expert în boli infecțioase la Universitatea din Alberta.

Citeşte şi: Polițista care îmblânzește cei mai periculoși câini, antrenați să depisteze droguri în cadrul Serviciului Criminalistic. „Prefer să lucrez cu un câine, decât cu 5 oameni”

Un parazit se răspândeşte de la câini la oameni

Prin ingerarea ouălor microscopice ale teniei Echinococcus multilocularis prin intermediul alimentelor contaminate, oamenii pot dezvolta simptome asemănătoare cancerului de ficat, un proces care poate dura ani de zile. Alte simptome includ slăbiciune, dureri abdominale și pierdere în greutate.

Boala, numită echinococoză alveolară (AE), poate fi fatală în lipsa unui tratament, care implică, de obicei, îndepărtarea chirurgicală a excrescențelor parazitare.

Faptul că poate dura între cinci și 15 ani până la apariția simptomelor înseamnă că boala poate trece adesea neobservată.

Potrivit noului articol, o nouă tulpină a parazitului, care este mai capabilă să se răspândească și să îmbolnăvească oamenii, a fost depistată în Canada.

17 cazuri de AE uman, cu vârste cuprinse între 19 și 78 de ani, nouă femei, au fost diagnosticate între 2013 și 2020: toate cu siguranță sau probabil dobândite în Alberta”, au scris Houston și colegii săi în lucrare.

Este, fără echivoc, o boală nouă umană în emisfera vestică”, a declarat Houston pentru Gizmodo, într-un e-mail. „Explicația pare foarte clar să fie introducerea tulpinii europene mai virulente a parazitului în ecologia noastră sălbatică”, a adăugat expertul, potrivit Aleph News.

Din fericire, AE umană este extrem de rară. Dar abia recent a devenit endemică în America de Nord, după cum subliniază Gizmodo. Majoritatea celor aproximativ 18.000 de cazuri pe an la nivel global au avut loc în China, potrivit unui studiu din 2019.