Un parlamentar rus i-a cerut ministrului rus de Externe să publice LISTA NEAGRĂ vizând UE

Parlamentarul rus din cadrul opoziţiei, Dmitri Gudkov, i-a cerut în mod oficial, duminică, ministrului rus de Externe Serghei Lavrov să explice de ce le-a fost interzis să intre în Rusia celor 89 de politicieni din 17 state UE şi să le confirme numele.

31 mai 2015, 19:03
Un parlamentar rus i-a cerut ministrului rus de Externe să publice LISTA NEAGRĂ vizând UE

Dmitri Gudkov, unul dintre puţinii parlamentari ruşi care se opune Kremlinului, i-a transmis ministrului rus de Externe Lavrov că, deşi înţelege că un asemenea pas ar fi putut să fie necesar, ar fi fost bine să fie făcut în mod transparent şi în consultare cu Parlamentul, potrivit Mediafax.

Rusia a împărtăşit lista unor oficiali UE, dar a refuzat să o publice. Moscova a explicat că documentul reprezintă un răspuns la sancţiunile economice şi interdicţiile de călătorie impuse de UE Rusiei din cauza acţiunilor sale în Ucraina.

CITEŞTE ŞI: Cinci români, INTERZIŞI în Rusia. Printre ei, un fost ministru şi un consilier al lui Băsescu. Reacţia MAE

The Associated Press scrie că a obţinut lista de la o sursă de la sediul UE la Bruxelles, precizând că persoana care i-a furnizat-o a dorit să-şi păstreze anonimatul deoarece documentul nu a fost încă făcut public de către Moscova.

UE a criticat sâmbătă sancţiunile ruseşti pe care le-a catalogat „total arbitrare şi nejustificate, în special în absenţa oricărei clarificări suplimentare şi transparenţe”.

Peste jumătate dintre politicienii de pe listă provin din Polonia, Suedia şi statele baltice – foste republici sovietice. Pe ea se află, de asemenea, politicieni din Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Olanda, România şi Spania.

Citeşte şi: LISTA persoanelor INTERZISE în Rusia. Reacţia Moscovei: Este un show politic