Un pas spre umanitate: Un cimpanzeu bonobo a învăţat singur să creeze unelte VIDEO

Un cimpanzeu bonobo, faimos în întreaga lume pentru talentul său de a folosi limbajul semnelor, a făcut un pas imens către umanitate - a învăţat să creeze unelte.

RomaniaTV.net
22 aug. 2012, 15:01
Un pas spre umanitate: Un cimpanzeu bonobo a învăţat singur să creeze unelte VIDEO

Kanzi, în vârstă de 31 de ani, poate comunica cu oamenii, după ce a învăţat circa 500 de cuvinte – 30,40 dintre ele sunt folosite zilnic. Cimpanzeul bonobo i-a uimit şi mai tare pe cercetătorii de la Great Ape Trust din Des Moines,
Iowa, după ce şi-a creat singur unelte pentru a extrage mâncarea dintr-un container.

El a reuşit să creeze uneltele în timpul unui exerciţiu, supravegheat de Eviatar Nevo, de la Universitatea din Haifa din Israel. El şi colegii săi au pus mâncare într-un buştean, pe care l-au închis apoi şi l-au privit pe Kanzi cum încerca el să rezolve problema.

Colegul lui Kanzi, un alt bonobo, a apelat la metoda „obişnuită”, adică a lovit buşteanul de pământ de nenumărate ori, până a scos hrana din el. Kanzi, însă, a avut altă abordare, pe care probabil au avut-o şi primii oameni. În timp ce colegul său bonobo a spart doar doi buşteni, Kanzi a scos mâncare din 24 de buşteni, prin metode variate.

Kanzi a folosit uneltele create de el în mai multe feluri: a băgat beţe pe la marginea buşteanului, unde era închis, a aruncat proiectile în el şi a folosit nişte pietre drept daltă, perforator sau racletă„, scrie revista New Scientist.

Daltele folosite de Kanzi sunt similare cu cele folosite de primii oameni, în dezvoltarea civilizaţiei, stârnind o dezbatere între cercetători – crearea uneltelor este specifică culturii omului modern sau aparţine şi altor specii?

Kanzi şi colegul său au fost învăţată în anii 1990 să spargă pietre cu ciocanul pentru a crea cremene, însă restul „creaţiei de unelte” este din iniţiativa lui Kanzi.

Kanzi este unul dintre cei opt bonobo aflaţi în gija dr. Sue Savage-Rumbaugh, unul dintre cei mai mari experţi ai lumii în comportamentul şi limbajul primatelor. Kanzi a mai fost învăţat să aprindă chibrituri şi să facă focul, fiind cea mai deşteaptă primată de la Great Ape Trust.

Cimpanzeii bonobo sunt o specie ameninţată, fiind între 10.000-50.000 de exemplare rămase în sălbăticie, toate în Republica Democrată Congo, din Africa. Ei împart 98-98% din ADN cu oamenii.