Un pensionar din Galaţi a sculptat în ZĂPADĂ bustul lui Mihai Eminescu

Publicat: Marţi, 15 Ianuarie 2019 15:26 // Actualizat: Marţi, 15 Ianuarie 2019 15:26 // Sursa: romaniatv.net

Un pensionar din Galați, Petru Darie, a sculptat în zăpadă o statuie a lui Mihai Eminescu, în semn de omagiu față de marele poet născut acum 169 de ani, în curtea interioară a unor blocuri din cartierul Micro 21.

Foto: ziarulnational.md

La cei 77 de ani ai săi, pasionat fiind de sculptura în zăpadă și gheață, el dorește să ofere o lecție inedită de istorie pentru copiii din cartierul în care locuiește.

Petru Darie realizează în fiecare iarnă cel puţin o statuie din zăpadă şi gheaţă.

Sculptorul de 77 de ani spune că prima „operă" în zăpadă a realizat-o în urmă cu aproape 40 de ani şi că a reuşit să aloce mai mult timp pasiunii sale după ce a devenit pensionar.

Citeşte şi Ministrul Culturii ar pica Bacul, ştie un singur vers din Mihai Eminescu, "cel mai mare poet care l-a dat România"

Zilele trecute, el s-a apucat de treabă şi a decis să facă un bust al lui Mihai Eminescu care să fie gata pe 15 ianuarie, ziua în care s-a născut poetul și în care este marcată Ziua Națioanlă a Culturii pe ambele maluri ale Prutului, începând cu anul 2011.

„Bustul lui Eminescu l-am făcut prima dată acum 45 de ani, undeva în valea oraşului, avea fetiţa trei ani, se juca în curte cu zăpada, cu copii de vârsta ei. Pe lângă ei m-am apucat să fac un om de zăpada. Până la urmă am zis hai să-l fac pe Eminescu. Când am ieşit la pensie, aveam mult timp liber şi m-am gândit să mă apuc din nou de sculptat în zăpada. Îmi place, mă simt liber atunci când modelez zăpada. Trebuie să recunosc că atunci când creez sunt inspirat şi de versurile marelui poet. Preferatele mele sunt poeziile Pe lângă plopii fără soţ sau Luceafărul", a explicat sculptorul amator, Petru Darie, potrivit mediafax.ro.

Statuia are ataşat şi un steag pe care scrie „TRĂIASCĂ NAŢIA ROMÂNĂ". Vecinii i-au fost, ca de obicei, alături lui Petru Darie şi l-au ajutat şi încurajat să iasă din pana de inspiraţie. Pentru locatarii din zonă, statuia lui Eminescu din zăpadă a devenit o tradiţie.

De 6 ani bărbatul cu mâini de aur, fost tâmplar, transformă parcarea din fața blocului într-un mic muzeu al figurilor de zăpadă.

De-a lungul anilor, a făcut din omăt și operele lui Brâncuși sau busturi ale unor mari personalități, potrivit sursei citate.

Până pe 24 ianuarie, artistul intenționează să realizeze tot din zăpadă și bustul lui Alexandru Ioan Cuza pe care să-l așeze lângă cel al lui Mihai Eminescu.

Statuile vor rămâne în fața blocului până le va topi soarele.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8332
RON
29 Mar
noapte 7 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H