Un pensionar va încasa cu aproape 200 de lei mai puțin după recalculare, deși a muncit 41 de ani

O pensionară va avea cu 200 lei mai puțin la pensie după recalcularea din septembrie, deși a cotizat 41 de ani. Ea a muncit în sistemul public și are doar 4 ani în condiții speciale.

19 dec. 2023, 10:03
Un pensionar va încasa cu aproape 200 de lei mai puțin după recalculare, deși a muncit 41 de ani

Deși guvernanții au repetat în nenumărate rânduri că pensiile vor crește în septembrie 2024, după recalculare, cu 40% în medie, calculele arată din ce în ce mai multe cazuri de pensionari care ar putea încasa mai puțini bani.

Trebuie precizat că, odată ce au realizat că noua formulă de calcul poate duce și la scăderi ale pensiilor, guvernanții au decis ca în aceste cazuri pensionarii să rămână cu sumele avute în plată.

Cei mai dezavantajați sunt pensionarii care nu au muncit 25 de ani sau au muncit foarte puțin peste 25 de ani. În cazul multora dintre ei, pensiile vor scădea.

Newsweek oferă exemplul unui pensionar care a ieșit la pensie lunile trecute. Pentru că a muncit până de curând a avut o contribuție substanțială la fondul de pensii. El are o pensie de 4.731 de lei.

S-a pensionat la doar 60 de ani după cum se vede în documentul postat pe un grup dedicat pensionarilor. Administratorul grupului i-a atras atenția că, la recalculare, va lua mai puțini bani la pensie decât acum.

„În ianuarie 2024, după indexarea pensiei cu 13%, veți avea o pensie de 5385 lei brut, respectiv 5047 lei net. În septembrie, pensia de 5.047 de lei ar urma să scadă. În septembrie 2024, la recalculare veți avea 5.213 lei brut și 4.892 lei net”, a spus administratorul grupului.

Este vorba de o scădere de 160 de lei (5.047 pensia indexată din ianuarie, față de 4.892 lei pensia din septembrie). Așadar, pensionarul va rămâne cu pensia din ianuarie 2024.

Formula de calcul din noua lege a pensiilor

Noua formulă este VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

Punctele de stabilitate

Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.

Cum se claculează punctele de stabilitate pentru pensionarii care au lucrat în grupe speciale, potrivit noii legi a pensiilor

Art. 88 din noua Lege a pensiilor – (1) Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă,potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale,  beneficiază de un număr suplimentar de puncte, după cum urmează:

a) 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;

b) 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.

Citește și: TAROM reia zborurile spre Tel Aviv din ianuarie! ”Compania monitorizează în continuare situația de securitate din Israel”