Un pescador turcesc, oprit cu focuri de armă de poliţiştii de frontieră români: trei marinari au fost răniţi, nava s-a scufundat

Poliţiştii de frontieră au prins un pescador din Turcia, care pescuia ilegal în apele teritoriale ale României, în apropiere de Costineşti, după o urmărire de câteva ore, în timpul căreia oamenii legii au fost folosit armamentul de la bordul navei, iar trei dintre cei aflaţi în pescador au fost răniţi uşor. După ce echipajul pescadorului a fost transferat pe o navă a Gărzii de Coastă, ambarcaţiunea turcească s-a scufundat. Cei trei răniţi au fost duşi la spital, iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au început cercetările legate de marinarii aflaţi pe acel pescador.

RomaniaTV.net
20 mai 2019, 18:49
Un pescador turcesc, oprit cu focuri de armă de poliţiştii de frontieră români: trei marinari au fost răniţi, nava s-a scufundat

Imediat, nava MAI 2112 a plecat în urmărirea ambarcaţiunii, identificată ulterior ca un pescador cu pavilion Turcia, inscripţionat „Baba Senol”, care nu s-a supus somaţiilor verbale.

„Astfel, pe timpul manevrelor de urmărire, poliţiştii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii. Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor, s-a folosit gradual armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment în condiţiile legii. În sprijinul navei PFR au fost dislocate alte două ambarcaţiuni din cadrul Gărzii de Coastă”, se arată în comunicat,

Sursa citată precizează că, în jurul orei 14.40, s-a reuşit oprirea pescadorului turcesc, iar poliţiştii de frontieră au procedat la abordarea ambarcaţiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele Poliţiei de Frontieră.

„Cu această ocazie, s-a constatat faptul că trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoşeul gloanţelor la contactul cu suprafaţa apei – doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul şoldului (zgârietură), sens în care li s-a acordat primul ajutor. Aceştia sunt în afara oricărui pericol, iar la momentul acostării în Portul Mangalia au fost preluaţi de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa – substaţia Mangalia, fiind transportaţi la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate”, au mai precizat reprezentanţii Gărzii de Coastă.

De asemenea, pe fondul supraîncărcării pescadorului cu unelte de pescuit şi peşte, precum şi a manevrelor bruşte efectuate de marinari pentru a evita abordarea de către navele PFR, structura pescadorului a suferit daune, ceea ce a dus la scufundarea lui.

În cauză, poliţiştii de frontieră constănţeni vor face cercetări, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, faţă de cei opt marinari de la bord, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Pe timpul desfăşurării operaţiunii, Poliţia de Frontieră a beneficiat de sprijinul aerian al unei aeronave multirol, aflată în Operaţiunea Maritimă Comună privind combaterea migraţiei ilegale, activităţile de pescuit ilegal şi poluare maritimă desfăşurată la Marea Neagră sub egida Frontex (Agenţia pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă), împreună cu EFCA (Agenţia Europeană de Control al Pescuitului) şi EMSA (Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă).


loading...
Partenerii noștri