Un peşte neobişnuit a eşuat pe o plajă din California

Un peşte rar, de peste 2 metri, despre care se credea că trăieşte în emisfera sudică, a fost găsit pe o plajă din Santa Barbara, California, informează BBC.

RomaniaTV.net
02 mart. 2019, 12:08
Un peşte neobişnuit a eşuat pe o plajă din California

Apariţia acestui peşte – un exemplar de mola tecta, o varietate de peşte-lună – pe o plajă din emisfera nordică i-a intrigat pe oamenii de ştiinţă, care au încercat să găsească răspunsuri despre cum ar fi putut ajunge acesta atât de departe de habitatul său natural.

Neobişnuita creatură a fost descoperită de un stagiar al Universităţii din California pe o plajă a rezervaţiei naturale Coal Oil Point, fiind nevoie de câteva zile pentru ca specialiştii să poată identifica peştele – în condiţiile în care primul exemplar de mola tecta a fost descoperit abia în 2014.

Marianne Nyegaard, cercetătoarea care a găsit pentru prima dată un mola tecta şi a denumit această specie, a povestit că era să „cadă de pe scaun” când a văzut fotografiile cu exemplarul din California. „Când am văzut pozele, nu am avut nicio îndoială”, a declarat ea pentru CNN.

Peştii mola tecta sunt mai mari şi mai netezi decât alte specii de peşte-lună, putând cântări până la 2 tone.

Această specie trăieşte în general în apele din apropierea coastelor Australiei şi Noii Zeelande. Anul trecut, în luna septembrie, o altă varietate de peşte-lună şi-a făcut apariţia de două ori într-o săptămână în largul coastelor vestice ale Scoţiei.