Un peştisor unic în lume, ucis de constructorii de case din judeţul Arges

Un mic peşte carnivor, care trăia în râurile de munte din județul Argeș, este acum pe cale de dispariție, întrucât i s-a distrus mediul natural.

RomaniaTV.net
29 nov. 2011, 08:50
Un peştisor unic în lume, ucis de constructorii de case din judeţul Arges

Peștișorul, denumit științific Romanichtys Valsanicola, cunoscut printre localnici sub numele de asprete, trăia în perioadă interbelică în apele Argesului, ale Râului Doamnei și ale Valsanului – din bazinul hidrografic al Râului Doamnei.

Cuvântul „Valsanicola” provine chiar de la numele râului Vâlsan.

„Erau sute de exemplare, ceea ce, pentru un peşte carnivor, înseamnă foarte mult”, a explicat, pentru Green Report, Nicolae Galdean, biolog la Universitatea Ecologică din București.

Peștișorul se hrănea cu larve de insecte acvatice, care se găsesc numai în ape curate, bine oxigenate, sub bolovăni. Din păcate însă, în ultimii zeci de ani, localnicii din comunele argeșene au tot scos bolovăni din albiile râurilor, pentru a-și construi sau a-și consolida casele. Drept urmare, larvele de insecte au dispărut, iar peștișorul carnivor, lipsit de hrană, este și el pe cale de dispariție.  Citeşte mai mult pe green-report.ro.