Un polițist local cu liceul la bază primește un salariu mai mare decât al unui profesor cu experiență. Românii cu studii superioare sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a încasa acei bani

Un polițist local din România poate câștiga un salariu la care unii români cu studii superioare doar speră sau pentru care ar trebui să muncească în străinătate.

27 iul. 2023, 22:44
Un polițist local cu liceul la bază primește un salariu mai mare decât al unui profesor cu experiență. Românii cu studii superioare sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a încasa acei bani
Ce salariu încasează lunar un polițist local

Ce salariu primește un polițist local cu liceul la bază. Majoritatea polițiștilor locali primesc lefuri la care unii români cu studii superioare doar visează. Potrivit declarațiilor de avere, aceștia ajung să încaseze salarii care concurează cu cele ale cadrelor medicale și le depășesc cu mult pe cele ale profesorilor sau inginerilor. potrivit gandul.ro.

Poliția Locală a fost înființată în anul 2011, luând locul Corpului Gardienilor Publici, Aflați în subordinea primăriilor, polițilștii locali au primit uniforme noi, asemănătoare cu cele ale agenților de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar având mai puține atribuții decât aceștia.

Citește și: Un român îi provoacă pe polițiștii locali care vânează amenzi de parcare: ”Să înceapă jocul!”

Polițiștii locali au fost trimiși în parcuri și piețe, iar o categorie restrânsă a primit atribuții pe linie de poliție rutieră, putând dirija traficul, dar fără a avea dreptul legal de a controle vreun șofer, cu excepția celor care conduc mașini cu masa maximă admisă pe sectoare de drum unde accesul acestora este interzis. Aceștia pot opri pietoni, bicicliști, conducători de scutere sau căruțași.

Neavând o pregătire specifică, aceștia au devenit de-a lungul timpului ținta materialelor de prsă, după ce au amendat și au confiscat mărfurile bătrânelor care vând pătrunjel în proximitatea piețelor.

Un astfel de incident a avut loc recent, în București, unde patru polițiști locali s-au chinuit sp încătușeze un bărbat, cel mai probabil aflat în stare de ebrietate sau sub influența substanțelor stupefiante.

Ocuparea funcției de polițist local nu presupune absolvirea studiilor superioare, liceul fiind suficient. După angajare, se face un curs în cadrul unei școli de subofițeri a Ministerului de Interne.

Ce salariu încasează un polițist local

Declarațiile de avere ale polițiștilor locali cu vechime arată că această ocupație poate fi profitabilă, dar nu la fel se poate spune și în cazul profesorilor, inginerilor sau a unor medici, care lucrează tot în instituții de stat.

Citește și: Stupefiant! Orașul din România unde un cerșetor câstigă 430 de lei în jumătate de oră! O doamnă care mima un handicap i-a speriat pe polițiștii locali cu câți bani făcea!

Conform declarațiilor de avere pentru anul 2022 ale angajaților Direcției Generale Poliției Locale București, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, mulți agenți ajung la un nivel de salarizare de circa 8.000 de lei/lună.

Venitul net ajunge undeva la aproximativ 84.000 de lei, adică circa 7.000 de lei/lună. La această sumă se adaugă și norma de hrană de aproape 12.000 de lei, ceea ce înseamnă că venitul lunar ajunge lejer la 8.000 de lei.

Un agent al Poliției Române, cu multă experiență, ajuns la final de carieră, abia atinge pragul de 7.000 de lei, după ce a încasat toate sporurile. Potrivit grilei de salarizare din Ministerul Sănătății, un medic pornește de la leafa de 6.400 de lei, un farmacist primește 5.135 de lei, iar un asistent medical principal primește 5.070 de lei.

Un polițist local câștigă mai bine și decât un profesor. Potrivit Ministerului Educației, după măriri, salariul brut al unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este de 5.398 de lei, iar salariu de bază al unui profesor cu studii superioare, cu grad didactic I și cu peste 25 de ani de experiență ajunge la 8.492 de lei, ceea ce înseamnă că ân mână primelte în jur de 5.000 de lei.